Vijūnėlės „dvaro“ savininkas prašo teismo atidėti griovimą iki pavasario | KaunoDiena.lt

VIJŪNĖLĖS „DVARO“ SAVININKAS PRAŠO TEISMO ATIDĖTI GRIOVIMĄ IKI PAVASARIO

Nelegaliu statiniu pripažinto vadinamojo Vijūnėlės dvaro Druskininkuose savininkas Žilvinas Povilonis prašo teismo leisti atidėti gyvenamojo namo griovimo darbus iki pavasario.

Verslininko pasamdyta statybų bendrovė, vadovaujama Alytaus rajono politiko, aiškina nesulaukianti Druskininkų savivaldybės leidimo sunkiasvore technika atlikti darbus parko teritorijoje. Tuo metu savivaldybė nurodo, kad leidimų šiuo atveju nereikia ir jokių veiksmų savo ruožtu imtis neketina.

Kaip BNS penktadienį sakė verslininko advokatas Nedas Šilaika, Vilniaus apylinkės teismo prašoma pernai Aukščiausiojo Teismo priimto įpareigojimo nugriauti pastatą vykdymą atidėti iki kovo 30 dienos.

„Pagal mums patektą informaciją iš rangovo (UAB „Expolita“ – BNS), su kuriuo pasirašėme sutartį dėl griovimo darbų, prašome pratęsti terminus iki kovo 30 dienos tuo pagrindu, kad rangovas negauna leidimo iš savivaldybės vykdyti darbus“, – BNS teigė N. Šilaika.

Prašome pratęsti terminus iki kovo 30 dienos tuo pagrindu, kad rangovas negauna leidimo iš savivaldybės vykdyti darbus.

Teismas buvo numatęs galutinį beveik 600 kvadratinių metro gyvenamojo namo griovimo terminą – iki praėjusių metų gruodžio 22 dienos. Tačiau šis sprendimas neįvykdytas iki šiol.

Negali kreiptis į antstolį

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) penktadienį informavo pernai gruodį ir prieš kelias savaites sausį atlikusi du patikrinimus dėl teismo įpareigojimo pašalinti statybos padarinius įvykdymo.

„Užfiksuota, kad teismo įpareigojimas neįvykdytas – statinys nenugriautas. VTPSI 2017 metų gruodžio 15 dieną raštu kreipėsi į teismą dėl vykdomojo rašto išdavimo, kol kas vykdomasis raštas nėra išduotas.  Kol negautas vykdomasis raštas, VTPSI negali kreiptis į antstolį dėl priverstinio teismo sprendimo, o be šios procedūros negali ir organizuoti teismo sprendimo vykdymo“, – nurodoma inspekcijos komentare.

Inspekcija taip pat pažymi, kad yra gautas Vijūnėlės pastato savininko prašymas atidėti griovimo darbų terminą, jį Vilniaus miesto apylinkės teismas nagrinės vasario 22 dieną.

Bendrovė nenori atsakyti už galimą žalą parkui

Vijūnėlės namo savininkas sutartį dėl pastato griovimo pasirašė su Alytaus rajono tarybos nario buvusio „darbiečio“ Vyto Arbačiausko vadovaujama statybų bendrove „Expolita“.

V. Arbačiauskas BNS penktadienį teigė, kad šiuo metu vyksta tik „susirašinėjimas su savivaldybe“, o griovimo darbai nevyksta, nes savivaldybės administracija neišduoda leidimo sunkiasvorei technikai dirbti parko teritorijoje.

„Dabar niekas nevyksta, dar vyksta susirašinėjimas su savivaldybe. Mes prašėme leidimo įvažiuoti su technika, dar negavome. Jie (savivaldybė – BNS) turėjo gauti atsakymus iš ministerijos ar iš kažkur. (...) Mes patikslinome, kokią techniką reikės naudoti, nes ten reikia vežtis sunkiasvorę techniką – ekskavatorių, reikia sunkiasvorės mašinos, ten parko teritorija, todėl reikia leidimo, kad nesulaužytų kelių. Mes irgi negalime savavališkai važiuoti. Naujausią raštą parašėme poros savaičių ar savaitės laikotarpyje ir atsakymo dar negavę“, – aiškino V. Arbačiauskas.

Verslininkas tvirtino nenorįs atsakyti už galimą žalą, padarytą parko aplinkai.

„Ten toks parko keliukas, įvažiuos sunkiasvorė technika, jei įvažiuos sulaužys, mes nelabai norėtume paskui atstatinėti visus kelius iš naujo, nes tai tam tikri kaštai. Jeigu bus oficialiai leidimas, kad galime – tada judėsime“, – aiškino V. Arbačiauskas.

Druskininkų meras: „Expolita“ – patikimas rangovas

Klausiamas, ar jo vadovaujama bendrovė yra laimėjusi Druskininkų savivaldybės pirkimų, V. Arbačiauskas sakė, kad „anksčiau smulkių objektukų yra buvę“, šiuo metu tokių nėra. Bendrovė daugiausia užsiima gyvenamųjų namų renovacija, Druskininkuose ji taip pat dalyvauja renovuojat pastatus.

Centrinės viešųjų pirkimų sistemos duomenimis, bendrovė „Expolita“ per pastaruosius dvejus metus yra laimėjusi apie dešimt Druskininkų savivaldybės administracijos pirkimų, jų vertė nuo 3 tūkst. iki 14 tūkst. eurų.

„Džiugu, kad bendromis pastangomis pavyko išspręsti situaciją ir liepos 4 dieną buvo pasirašyta sutartis su nauju, patikimu, ne vieną namą Druskininkuose renovavusiu rangovu UAB „Expolita“, – praėjusių metų liepą Druskininkų meras Ričardas Malinauskas yra raminęs kelių strigusios renovacijos darbais besipiktinusių namų gyventojus.

Klausiamas, ar dėl kitų Druskininkuose vykdomų projektų su savivaldybe bendradarbiauja sklandžiai, „Expolitos“ vadovas teigė, kad su pačios savivaldybės atstovais bendrovei tenka bendrauti nedaug, nes renovavimo projektai vykdomi su bendrove „Druskininkų butų ūkis“. V. Arbačiauskas taip pat patikino asmeniškai nepažįstantis ir nebendravęs su Druskininkų meru.

Druskininkų savivaldybė: leidimų nereikia

Druskininkų meras R. Malinauskas BNS penktadienį teigė Vijūnėlės pastato situacija asmeniškai nesidomintis ir nukreipė klausimus pateikti savivaldybės administracijai.

Druskininkų savivaldybės administracija penktadienį BNS nurodė, kad nuo praėjusių metų spalio mėnesio susirašinėja su objekto Turistų g. 13 (Vijūnėlės „dvaro“ – BNS) savininko pasamdytu rangovu bendrove „Expolita“.

„Nepaisant to, kad leidimas šiuo konkrečiu atveju griovimo darbams nereikalingas, tačiau administracija yra atsakinga už Vijūnėlės parko priežiūrą ir tvarkymą. Administracija gavo patikslintą UAB „Expolita“ informaciją, kuri reikalinga tam, kad būtų galima užtikrinti efektyvią viešųjų erdvių infrastruktūros priežiūrą bei kontrolę. Jokių procedūrų ar veiksmų savivaldybė imtis nenumato“, – nurodoma Druskininkų savivaldybės administracijos komentare.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pernai birželio 22-ąją paskelbė neskundžiamą sprendimą, kad vadinamasis Vijūnėlės dvaras Druskininkuose turi būti nugriautas. Teismas konstatavo, kad pastačius gyvenamosios paskirties pastatą kurorto apsaugos zonos antrojoje juostoje buvo pažeisti Lietuvos įstatymai.

Pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui, vienos saugos įmonės apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

LAT teigimu, R. Baranauskas, nusipirkęs valčių nuomos punktą, įgijo teisę nuomotis valstybinės žemės sklypą, o valčių punktui 2010-aisiais sudegus sklypas Druskininkų savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sujungtas su kitais sklypais. Naujai patvirtintu detaliuoju planu žemės sklypo naudojimo būdas iš rekreacinės teritorijos ir poilsio pastatų statybos pakeistas į gyvenamąją teritoriją. Pasak teismo, pakeitimas prieštaravo įstatymams bei Druskininkų savivaldybės turizmo ir rekreacinių teritorijų specialiajam planui.

Gindama viešąjį interesą 2014 metais Generalinė prokuratūra kreipėsi į Vilniaus apylinkės teismą, siekdama panaikinti visus su statybomis šioje teritorijoje susijusius dokumentus. Tačiau teismas atsisakė tenkinti prokuratūros reikalavimus.

2015-ųjų rudenį Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo kurortų apsaugos zonas. Teisėsauga buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, įtardama neteisėtą poveikį naikinant šį teisės aktą, tyrimas nutrauktas neradus nusikalstamos veikos požymių.

Tačiau paviešinus jame figūravusių politikų ir Vyriausybės narių pokalbių išklotines, paaiškėjo, kad kurortinių zonų panaikinimo siekė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, jis tuo metu priklausė Socialdemokratų partijai. Dėl to jis ne kartą skambino tuometiniams aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui, Vyriausybės kancleriui Alminui Mačiuliui, kitiems pareigūnams.

Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančia pagrindiniam šalies įstatymui Vyriausybės darbo reglamento nuostatą, kuri leidžia Vyriausybės posėdžio darbotvarkę papildyti iš anksto nederintais klausimais.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Glušiui Pavarotti

gali i sikna susikišti savo cituojamus istatymus ir Malinausko trolinima-Lietuvos piliečiai dar išlaikė sveiką supratimą ir atskiria kas kur.ŠIŲ NAMŲ NUGRIOVIMAS YRA NUSIKALTIMAS!Kad statė aplenkiant įstatymus reikia:1.Nubausti tuos kas leido(ir patį statytoją); 2.Keisti durnus įstatymus ir teisės aktus, kurių yra tiek daug, kad velnias koją nusilaužtų.O tau laikas pas psichiatrą..

Pavarotti

LR CPK 646 straipsnis. Vykdomojo rašto išdavimo tvarka 1. Vykdytinam sprendimui įsiteisėjus, išieškotojui pagal rašytinį pareiškimą pirmosios instancijos teismas išduoda vykdomąjį raštą. REIŠKIA STATYBOS INSPEKCIJA TURĖJO KREIPTIS VYKDOMOJO RAŠTO DAR BIRŽELIO MĖNESĮ IR PATEIKTI JĮ ANTSTOLIUI VYKDYTI.

Pavarotti

MALINA PYYYDERAS SU SAVO DRAUGELIAIS PPYYDERAIS TOLIAU TYČIOJASI IŠ TEISMŲ. O STATYBOS INSPEKCIJA VYKDOMĄJĮ RAŠTĄ GALĖJO PAREIKALAUTI IŠ KART PO TEISMO SPRENDIMO PASKELBIMO, NES ASMENYS ĮPAREIGOTI GRIAUTI IŠKART PRADĖJO IŠSISUKINĖTI IR SKELBTI VIEŠUS PAREIŠKIMUS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS