Vos ne pusė pernai žuvusiųjų darbe įmonėje dirbo pirmus metus | KaunoDiena.lt

VOS NE PUSĖ PERNAI ŽUVUSIŲJŲ DARBE ĮMONĖJE DIRBO PIRMUS METUS

  • 1

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) ragina labiau rūpintis pirmus metus įmonėje dirbančiųjų saugaus darbo įgūdžiais.

Jau ne vienerius metus VDI, remdamasi nelaimingų atsitikimų darbe tyrimo duomenimis, akcentuoja, kad didelę sunkiai ir mirtinai darbe sužalotųjų dalį sudaro darbuotojai, įmonėje dirbę pirmus metus. Tačiau pernai metų statistika pranoko 2014–2015 m. skaičius: daugiau nei 40 proc. darbe žuvusiųjų įmonėje dirbo pirmus metus, išaugo ir sunkiai sužalotųjų su tokiu darbo stažu procentas.

Pusė patyrusių mirtinas traumas pirmais darbo įmonėje metais darbuotojų žuvo dirbdami pirmą mėnesį, o iš jų pusė – pirmosiomis darbo įmonėje dienomis.

Išskirtinas statybų sektorius: pernai čia net 5 darbuotojai iš 9 mirtinai sužalotų įmonėje dirbo pirmus metus. Iš šių 5 patyrusiųjų mirtinas traumas du žuvo pirmą darbo mėnesį, iš jų vienas – antrą darbo dieną.

Iš šiais metais 5 mirtinai sužalotų darbuotojų vienas įmonėje tebuvo išdirbęs 6 dienas.

„Didžiausia rizikos grupė – jauni, nepakankamai kvalifikuoti darbuotojai, taip pat darbuotojai, pakeitę specialybę ar profesiją, taip pat praradę saugaus darbo įgūdžius dėl ilgesnio nedarbo“, – sako Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Ramūnas Rakauskas. Jis atkreipia dėmesį, kad analizuojant šių nelaimių darbe priežastis krinta į akis, jog daugiau nei kas ketvirto darbuotojo profesinis pasirengimas ir kvalifikacija neatitiko įvykio darbe metu atliekamo darbo. Panašiai tiek pat darbuotojų nebuvo instruktuoti bei apmokyti darbuotojų saugos ir sveikatos klausimais pagal atliekamų darbų pobūdį.

„Labai ragintume kiekvienos įmonės darbdavius, specialistus peržiūrėti nelaimingų atsitikimų prevenciją įmonėje būtent šiuo aspektu – įvertinant papildomą rizika, susijusią su jaunų asmenų ar kitų pirmus metus įmonėje dirbančių darbuotojų nepatyrimu, įgūdžių, profesinio pasirengimo stoka. Organizuojant vidinę kontrolę būtina atkreipti dėmesį, kad ši darbuotojų grupė linkusi nepaklusti darbų vadovo nurodymams, imtis savavališkų veiksmų, pažeisti darbo drausmę, nesirūpinti savo saugumu darbo vietoje“, – pabrėžia R. Rakauskas.

Išanalizavę nelaimingų atsitikimų darbe, įvykusių pirmus metus dirbantiesiems, aplinkybes bei priežastis, VDI specialistai parengė pasiūlymus bei rekomendacijas, kaip būtų galima veiksmingiau užkirsti kelią tokioms nelaimėms.

VDI primena, kad pernai iš viso buvo gauti 45 pranešimai apie žuvusiuosius darbe ir 127 pranešimai – apie įvykius darbe, kurių metu darbuotojai buvo sunkiai sužaloti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gafas

Tokias įmobes kuriose žūsta darbuotojai privsloma uždaryti,uždrausti vykdyti veiklą.O gal sąmoninkai žūsta žmobės pirmus metus,tie kurie galbūt nesutinka dirbti už užmokestį vokeliuose ar nesutinka,arba buvo sumeluotas atlyginimas.Jeigu pavojingos darbo sąlygos, su darbuotojais ,kurie žada perduoti darbdavį mokesčių inspekcijai ar kitai kontroliuojančiai tarnybai,nesunku susidoroti pavojingose darbo sąlygose.Manau šią versiją reikia ištirti tam tikrom tarnybom,netikiu, kad pirmus metus žūsta nevykėliai o žūsta tie ,kurie matomai nepatenkinti buvo darbo sąlygom ir apmokėjimu už darbą.Keistai atrodo,pirmus metus žūsta,ilgiau dirbantys nežūsta,o gal tie ilgiau dirbantys ir atlieką ”juodą darbą”,darbdaviui .paprašius,kad neišduotų esamos tvarkos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS