V.Rupšys: Malyje Lietuva prisidėjo prie taikos pasaulyje, išmoko dirbti su sąjungininkais | KaunoDiena.lt

V.RUPŠYS: MALYJE LIETUVA PRISIDĖJO PRIE TAIKOS PASAULYJE, IŠMOKO DIRBTI SU SĄJUNGININKAIS

  • 6

Dalyvaudama tarptautinėje misijoje Malyje Lietuva prisidėjo prie stabilumo bei taikos pasaulyje, taip pat išmoko dirbti su pagrindine savo sąjungininke Vokietija, sako kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Turbūt aiškiai mūsų naudą apibrėžia tas, kad buvo aiškus uždavinys – tai užtikrinti taiką, užtikrinti atitinkamas sąlygas Malio visuomenei gyventi ir, aišku, užtikrinant saugumą ten. Vykdant tą uždavinį ir siekiant tų uždavinių greičiausiai mes padarėm didžiulį indėlį į stabilumą ne tik tame regione, bet bendrai į stabilumą ir taiką pasaulyje, buvom dalis, kuri galėjo prisidėti – globalios, didelės, strateginės misijos dalis“, – penktadienį iš Malio grįžusių krašto apsaugos savanorių pasitikimo ceremonijoje žurnalistams sakė generolas.

Tai paskutinė grupė karių, kuri dalyvavo Jungtinių Tautų misijoje MINUSMA rytinėje Malio dalyje, Gao provincijoje.

Lietuvos kariai joje dalyvavo Vokietijos kontingento sudėtyje. Jis taip pat baigia savo dalyvavimą tarptautinėje operacijoje.

Anot V. Rupšio, Malyje vis dar yra karių, dalyvaujančių kitoje, Europos Sąjungos misijoje.

„Žiūrint praktinę mūsų naudą – ypatingai didelė mūsų išmokta pamoka dirbant su pagrindiniu sąjungininku – Vokietijos kariais. Tai užmegzta draugystė, procedūrų žinojimas, taktikos žinojimas, tai yra, galų gale, valstybinio bendradarbiavimo dalis, kai Vokietijos kariuomenė, Bundesveras yra čia“, – teigė V. Rupšys.

Kaip skelbė Krašto apsaugos ministerija (KAM), Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių pagrindu suformuotas Pajėgų apsaugos vieneto pirmosios pamainos būrys tarnybą šioje operacijoje Vokietijos kontingento sudėtyje pradėjo 2017 metų spalį.

Per šešerius metus MINUSMA sudalyvavo daugiau nei 500 karių, kurie rotacijos būdu keitėsi kas šešis mėnesius, įgijo tarptautinės patirties, treniravosi ir vykdė realias pajėgų apsaugos operacijas vietovėje.

Jungtinės Tautos operaciją MINUSMA Malyje vykdė nuo 2013 metų. Ja buvo siekiama stabilizuoti padėtį Malyje, remti pereinamojo laikotarpio veiksmų plano įgyvendinimą, apsaugoti civilius gyventojus, propaguoti ir ginti žmogaus teises, rengti humanitarinės pagalbos teikimą, kultūros paveldo išsaugojimą ir padėti užtikrinti teisingumą nacionaliniu ir tarptautinių lygmenimis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ar sau juoko nekeliat,

kremliaus byb..čiunkiai?

WC

Pamate "vagneri" ir nese autus namo...

pastebėjimas

Okupantai tauškia apie taiką :))) Cirkas :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS