Vyriausybė spartina ministerijų pastatų atnaujinimą | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ SPARTINA MINISTERIJŲ PASTATŲ ATNAUJINIMĄ

  • 0

Lietuvai rizikuojant sulaukti baudų už lėtą viešųjų pastatų renovavimą, Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui, kaip paspartinti ministerijų pastatų atnaujinimą. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, jog neatnaujinus pastatų iki 2020 metų pabaigos, Lietuva gali sulaukti baudų iš Briuselio.

„Šiuo metu iš reikalaujamo ir reikalingo atnaujinti viešųjų pastatų ploto 80 proc. jau yra atnaujinta arba perduota tam, kad būtų parduota arba jie nugriauti. Dėl 20 proc. pastatų reikalinga priimti sprendimus. (...) Neatnaujinus pastatų 2020 metų pabaigoje už kiekvieną neatnaujintą dalį numatytos ES finansinės baudos. Kad to nebūtų, esame gerame kelyje, bet dar reikėtų pasitempti“, – Vyriausybės pasitarime sakė Ž. Vaičiūnas.

Viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programos tikslas – nuo 2014 iki 2020 metų atnaujinti apie 470 tūkst. kv. metrų centrinės valdžios viešųjų pastatų ir juose pasiekti mažiausiai C energinio naudingumo klasę.

Tačiau dėl beveik 100 tūkst. kv. metrų ploto kol kas nėra numatyta jokių sprendimų – nei dėl atnaujinimo, nei dėl galimo jų pardavimo.

„Iš 470 tūkst. iki 2018 metų pabaigos jau yra atnaujinta arba perduota 260 tūkst. (kvadratinių metrų – BNS). Dėl 110 tūkst. šiuo metu vyksta realūs darbai. Nepradėti veiksmai, susiję su 100 tūkst. kvadratinių metrų viešųjų pastatų“, – aiškino Ž. Vaičiūnas.

Ministerija nurodo, kad esama rizikos, jog iki numatyto termino neįvykdžius  įpareigojimų, gali būti taikomos baudos – maksimali bauda gali siekti 4,7 mln. eurų per metus.

Vyriausybė ketina įpareigoti ministerijas iki birželio 1 dienos pateikti informaciją apie visus  planuojamus projektus, o iki spalio 1-osios jos turės perduoti visus nenaudojamus pastatus Turto bankui. Kitu atveju Finansų ministerija mažintų pastatų išlaikymui ir remontui skiriamus asignavimus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS