Tyrimas Kauno tardymo izoliatoriuje: nuo pareigų nušalinta ir Ž. Mikėnaitė | KaunoDiena.lt

TYRIMAS KAUNO TARDYMO IZOLIATORIUJE: NUO PAREIGŲ NUŠALINTA IR Ž. MIKĖNAITĖ

Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas nuo pareigų nušalinti paaiškėjus naujiems faktams apie galimus jų pažeidimus, sako sprendimą priėmusi teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Nušalinimu taip pat siekiama, kad jie netrukdytų ministerijos atliekamam tarnybiniam tyrimui, teigė ji.

Nauji faktai

„(Vadovai nušalinti) ir paaiškėjus faktams, ir tam, kad netrukdytų tyrimui“, - žurnalistams Teisingumo ministerijoje ketvirtadienį sakė ministrė.

Ji nekomentavo konkrečių pažeidimų, argumentuodama nenoru trukdyti vykstančiam tyrimui.

Sprendimą nušalinti Ž.Mikėnaitę ir E.Kviatkauską ministrė priėmė atsižvelgusi į tarnybinį tyrimą vykdančios komisijos pasiūlymą. Šios komisijos nariai trečiadienį vyko į Kauno tardymo izoliatorių ir ten susitiko su apie pažeidimus įstaigoje pranešusia Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininke Rasa Kazėniene.

Teisingumo ministrė nesiėmė komentuoti, ar po tarnybinio tyrimo išvadų gali paaiškėti pagrindas Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovams taikyti baudžiamąją atsakomybę.

M.Vainiutė žada, jog „tyrimas bus atliktas išsamiai, kruopščiai, bus atsakyta į visus klausimus“.

„Mes, kaip ministerija, padarysime viską, kad būtų atsakyta į visus iškilusius klausimus“, - sakė ministrė.

Pradėjus tarnybinį tyrimą Teisingumo ministerijoje buvo įsteigtas elektroninis paštas, kuriuo laisvės atėmimo įstaigų darbuotojai gali pranešti apie jiems žinomus pažeidimus institucijose.

M.Vainiutė tvirtino, jog skundų ministerija tokiu būdu gavo ir iš kitų įstaigų, pavyzdžiui, Šiaulių tardymo izoliatoriaus. Ministerija taip pat gavo kreipimųsi ir iš kai kurių Seimo narių.

Perėmė tyrimą

BNS pradėjus domėtis galimais pažeidimais Kauno tardymo izoliatoriuje, Kalėjimų departamentas pradėjo vidinį tyrimą. Teisingumo ministerija premjero Sauliaus Skvernelio pavedimu pirmadienį iš KD tyrimą perėmė. Ministerija nurodė, kad baigus tyrimą bus sprendžiama dėl E.Kviatkausko ir Ž.Mikėnaitės tarnybinės atsakomybės.

Skirtingos institucijos nusprendė tirti pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje, tą atsisakius daryti teisėsaugai. Situaciją nagrinės Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Jos tirs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją. Pati STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje pagal jo darbuotojos, Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkės pareiškimą. Pareigūnė šį sprendimą apskundė prokurorams - prokurorai pagal šį skundą pradėjo ikiteisminį tyrimą.

R.Kazėnienės skunde STT, be kitų dalykų,rašoma, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“. Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina. Pavyzdžiui, iš įmonės "Arvirita" nupirktas guolis staklėms taisyti. Anot izoliatoriaus buhalterės, šio guolio rinkos vertė siekia maždaug keturis eurus, tačiau jis nupirktas už 700 eurų.

Komentuodama situaciją prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę sakė laukianti „aiškaus ir konkretaus rezultato" iš Teisingumo ministerijos atliekamo tyrimo dėl galimų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje. Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį teigė, jog pirmųjų atsakymų iš Teisingumo ministerijos laukia dar šią savaitę. Jis pripažino, kad dėl procesų, vykstančių Kalėjimų departamente, yra iškelti pakankamai svarūs įtarimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

kembrikas

Neprapuls ,isidarbins virtuveje vistiek sioks toks lovys, po truputi ir iki admiroles dasikas,supersta generole.Idomu visi Lietuvos generolai tokie.

Auguste

matyt juokas ja ima is to tokio nusalinimo....

pb

šiuo atveju, labai ĮDOMI STT LAIKYSENA--kodėl neregavo į SIGNALĄ? Kurios GRUPUOTĖS LYDERIS galėtų pasakyti=kurioje valst. ĮMONĖJE NEVAGIAMA?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS