Žiniasklaidos laisvės indekse Lietuva lieka 36-oje vietoje | KaunoDiena.lt

ŽINIASKLAIDOS LAISVĖS INDEKSE LIETUVA LIEKA 36-OJE VIETOJE

Organizacijos „Reporteriai be sienų“ tradiciniame Pasaulio žiniasklaidos laisvės indekse Lietuva išlieka 36-oje vietoje, kaip ir pernai.

„Reporteriai be sienų“ nurodo, kad Lietuvoje nacionalinei žiniasklaidai užtikrinama žodžio laisvė, bet situacija problematiška rajonuose, kur „regioniniai laikraščiai dažnai yra priklausomi nuo vietos politikų“.

Paryžiuje įsikūrusios organizacijos ataskaitoje taip pat minimos kibernetinės atakos prieš naujų agentūrą BNS ir portalą tv3.lt, kai buvo paskelbtos melagingos žinios. Teigiama, kad šios atakos sukūrė „nesaugumo atmosferą tarp Lietuvos žurnalistų“.

Metų pradžioje įsilaužus į portalą tv3.lt paskelbta melaginga žinia, esą krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis priekabiavo prie žurnalisto ir prisipažino esąs gėjus.

Pernai įsilaužus naujienų agentūros BNS sistemą patalpinta išgalvota žinia, esą amerikiečių kariai Latvijoje apsinuodijo ipritu.

„Reporteriai be sienų“ apibūdindami padėtį Lietuvoje taip pat mini Seime sukurtą specialią komisiją „tirti LRT veiklai“.

Valdančiųjų „valstiečių“ iniciatyva praėjusių metų pabaigoje Seime buvo sudaryta komisija aiškintis, ar nacionalinis transliuotojas tinkamai leidžia biudžeto lėšas. Kritikai šios komisijos sudarymą vadino politiniu spaudimu žiniasklaidai.

Lietuvos kaimynė Latvija Pasaulio žiniasklaidos laisvės indekse užima 24-tą poziciją, Estija – 12-tą, Lenkija yra 58-oje vietoje. Baltarusija iš 180 vertintų valstybių užima 155-tą vietą, Rusija – 148-tą.

Geriausiai žiniasklaidos laisvė įvertinta Norvegijoje, Švedijoje, Olandijoje ir Suomijoje, lentelės apačioje yra Šiaurės Korėja ir Eritrėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS