Žydai visame pasaulyje pradeda švęsti Chanuką | KaunoDiena.lt

ŽYDAI VISAME PASAULYJE PRADEDA ŠVĘSTI CHANUKĄ

  • 4

Antradienio vakarą prasideda šviesos ir stebuklo šventė - Chanuka.

Per aštuonias dienas truksiančią šventę žydai visame pasaulyje įžiebs chanukijas, valgys spurgas ir suks specialius šventinius vilkelius, jidiš kalboje vadinamus „dreidel“.

Kaip rašoma Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pranešime spaudai, pernai Chanuka sutapo su Kalėdomis, o šiemet ji švenčiama nuo gruodžio 12 iki 20 dienos. Pagal hebrajų kalendorių Chanuka prasideda saulei nusileidus - Kislev mėnesio 25 dieną, tačiau pagal Grigališkąjį, naudojamą beveik visame pasaulyje, - šventė kasmet minima skirtingomis dienomis lapkričio arba gruodžio mėnesiais.

Šventė žymi II a. pr. m. e. vykusi judėjų sukilimą ir Jeruzalės šventyklos išlaisvinimą iš Seleukidų imperijos priespaudos. Judėjai sukilo neapsikentę religinio, kultūrinio, ekonominio persekiojimo ir vedami didvyrių Makabiejų išlaisvino išniekintą šventyklą ir uždegė specialią žvakidę-menorą.

Chanukos istorija pasakoja, kad atkovotoje šventykloje buvo likęs tik vienas šventinto aliejaus indas, ir jo galėjo užtekti tik vienai dienai menoros šviesos. Bet įvyko stebuklas, ir menora degė visas aštuonias dienas, kol buvo pagamintas naujas aliejus. Tai ir yra Chanukos stebuklas, atspindintis šviesos pergalę prieš tamsą ir žymintis ne jėgos, o dvasios laimėjimą.

Todėl švenčiant Chanuką yra uždegama specialiai šiai progai skirta devynšakė žvakidė, kuri yra vadinama chanukija. Pirmąjį Chanukos vakarą yra uždegama pagalbinė ir pirmoji žvakė, antrąjį vakarą jau degamos dvi žvakės, vėliau - trys, kol aštuntąją dieną įžiebiamos visos devynios liepsnelės.

Minint stebuklą, įvykusį su šventyklos aliejumi, Chanukos metu yra valgomas aliejingas maistas - sufganiyot (spurgos) ir latkės (bulviniai blynai).

Vaikams ši šventė yra ypač smagi, nes jie gauna dovanų - dažniausiai smulkių monetų ar tokios pat formos šokoladukų. Taip pat vaikai žaidžia sukdami vilkelį, jidiš kalba vadinamą „dreidel“, o hebrajų - „sevivon“.

Priklausomai nuo bendruomenės ir pasaulio vietos, Chanukos tradicijos ir užsiėmimai gali šiek tiek skirtis, tačiau pagrindinės tradicijos ir ritualai yra tie patys.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Šikau aš ant tų žydų

Aloyzas

Bjaurūs komentarai ir patys komentatoriai.Dievas viską mato.

...

Kaži, ar nesulauks jie naujos Krištolinės nakties... - ach, kažkokia dievų prakeikta tauta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS