Eksponuojami unikalūs XVI–XVII a. rankraščiai karo tematika | KaunoDiena.lt

EKSPONUOJAMI UNIKALŪS XVI–XVII A. RANKRAŠČIAI KARO TEMATIKA

Minint pergalės Žalgirio mūšyje 600-ąsias metines Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje atidaryta unikalių XVI–XVII a. rankraščių ir dokumentų paroda karo tematika.

Parodos organizatoriai sako, kad prieš 6 amžius lietuvių ir lenkų laimėta pergalė Žalgirio mūšyje rodo ne tik pergalę ginklu, bet ir tai, kad tuometėje Lietuvoje, kaip ir Lenkijoje, apie modernų kariavimo meną buvo sukaupta daug įvairių žinių.

„Kad lietuviai galėtų nugalėti, jie turėjo žinoti, kaip tai padaryti. Knygos, kartu su karybos menu, buvo mūsų protėvių Vytauto laikais jau taip puikiai įsisavintos, kad dabar mums galbūt būtų tuo sunku patikėti, jeigu ne šita paroda“, – pasakojo Sigitas Narbutas, Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius.

Per 70 dokumentų – XVI–XVII amžiaus žemėlapių, pergamentų, knygų karo tematika – Žalgirio mūšio jubiliejaus proga yra iškelta iš saugyklų ir rodoma visuomenei.

Čia galime pamatyti vienintelį Lietuvoje esantį egzempliorių, kuriame išguldyta herojinė poema apie Mikalojaus Radvilos Rudojo kaip karo vado žygius ir kautynes, 1606-aisiais išleistą sielovadinę P. Skargos knygelę, dedikuotą karo vadui Jonui Karoliui Chodkevičiui, kurioje aiškinama, kaip kariai turėtų elgtis prieš mūšį, pirmosios Europoje karo mokyklos direktoriaus Valhauseno karo meno tomą.

Mažoje knygelėje aprašytos ano meto karvedžių karinės gudrybės: pavyzdžiui, kaip Hanibalas sugalvojo pervesti karo dramblius per upę, per kurią jie niekaip nenorėjo keltis.

„Jis parinko patį greičiausią karį ir liepė sužeisti žemiau ausies drambliui vedliui – jautriausią dramblio vietą. Ir paskui kiek tik jis įkabina, pulti per tą upę ir bėgti. Įniršęs dramblys puolė vytis savo skriaudėję ir taip visi drambliai persikėlė per upę, per kurią geruoju nenorėjo eiti“, – pasakojo Violeta Radvilienė, Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Retų spaudinių skyriaus bibliografė.

Parodos organizatoriai juokauja, kad šias knygas būtų įdomu pasiskaityti ir dabartiniams jauniems kariūnams, tačiau dauguma knygų parašyta senovės kalbomis, daugiausiai lotyniškai.

Paroda „Arte et marte“, t. y. „Meistriškumu ir karu“, Mokslų akademijos Vrublevskių   bibliotekoje veiks iki rugpjūčio 5-osios.

Gairės: rankraščiai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS