Vilniaus vaikai iš vargingų šeimų mokyklose pusryčių nebegaus | KaunoDiena.lt

VILNIAUS VAIKAI IŠ VARGINGŲ ŠEIMŲ MOKYKLOSE PUSRYČIŲ NEBEGAUS

Socialiai remtini vaikai nuo vasario 1-osios mokyklose nebepusryčiaus. Nurodymas neberuošti nepasiturinčiose šeimose gyvenantiems moksleiviams pusryčių pasiekė Vilniaus mokyklas.

Karštas maistas kasryt

"Vakar gavome oficialų raštą nemaitinti vaikų. Prieš kelias savaites kalbėjomės su savivaldybės atstovu ir jis sakė, kad visiškai pusryčių nebus atsisakyta, tiesiog sumažės jiems skirtos lėšos. Pavyzdžiui, vaikai gaus bandelę ir arbatos. Sakėme, gerai, kaip pasakysite, taip ir maitinsime", - ketvirtadienį pasakojo vienoje sostinės mokykloje moksleivių maitinimą organizuojančios įmonės vadovė Valė Vilkuotienė.

Tačiau ją, kaip ir kitus maitintojus, pasiekė žinia, kad pusryčių visai atsisakoma. "Vaikai pakels triukšmą, jie jau įprato, kad kasryt gauna šilto maisto", - sakė V.Vilkuotienė.

Pusryčiams vaikai gaudavo virtų kiaušinių, omleto, manų košės, blynelių, dešrelių ir taip toliau. Pradinukai papusryčiaudavo už 2,2 lito, 5-12 klasių mokiniai - už 2,6 lito.

"Kasdien paruošdavome ką nors kito. Svarbiausia, kad tai būtų karštas maistas", - aiškino V.Vilkuotienė.

Laiškas - tik rekomendacija?

Savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas portalą patikino, kad mokykloms išsiųstas raštas, pasirašytas Švietimo departamento vadovo, viso labo yra rekomendacinio pobūdžio.

"Žinau, kad buvo toks laiškas, tačiau pusryčių klausimas bus svarstomas iš naujo. Tarsimės ir tada paaiškės, koks ir to laiško, ir pusryčių likimas. O iki tol mokyklos maitinimą rytais gali vykdyti, gali nevykdyti", - kalbėjo V.Milėnas. Iki vasario 1-os dienos esą bus priimtas galutinis sprendimas.

Toks savivaldybės administracijos direktoriaus paaiškinimas V.Vilkuotienę tiesiog pribloškė. "Kokio dar rekomendacinio?! Mokyklos vadovybė jau informacinėse lentose pakabino skelbimus vaikams apie tai, kad nuo pirmadienio pusryčių negaus", - stebėjosi V.Vilkuotienė ir pastebėjo, kad kairė nežino, ką daro dešinė.

Klausimą spręs taryboje

Portalas gavo Švietimo departamento direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio pasirašytą raštą, skirtą Vilniaus miesto mokyklų vadovams.

"Įvertinant šiuo metu ribotas valstybės finansines galimybes ir siekiant užtikrinti, nemokamą maitinimą gautų visi mokiniai iš mažas pajamas gaunančių šeimų, pranešame, kad nuo 2010 metų vasario 1-os dienos nutraukiamas pusryčių teikimas iki Vilniaus miesto savivaldybės taryba patvirtins naują nemokamo maitinimo mokyklose tvarkos aprašą", - rašoma pranešime.

Artimiausias tarybos posėdis numatytas vasario 10 dieną. Vadinasi, bent pirmąsias dvi vasario savaites moksleiviai iš skurdžiai gyvenančių šeimų liks be pusryčių.

Be pusryčių - jau 3 savaites

Kaune socialiai remtini vaikai pusryčių negauna jau nuo sausio 11-os dienos. Ketvirtadienį miesto taryba jau patvirtino naują nemokamo maitinimo mokyklose tvarkos aprašą, tačiau, ar grąžinti vaikams pusryčius, atskiru įsakymu nuspręs Kauno savivaldybės administracijos direktorius. Tačiau vilčių, kad vargingai gyvenančių šeimų vaikai vėl gaus pusryčius, mažai. Mokinių maitinimui savivaldybė turi 1 mln. litų mažiau nei pernai.

Miestų savivaldybės maitinimo pakeitimų ėmėsi po to, kai praėjusių metų gruodžio 23 dienos nutarimu Vyriausybė patvirtino mokinių nemokamo maitinimo mokyklose tvarkos aprašą, nustatantį maitinimo prioritetus. Pirmoje vietoje atsidūrė pietūs, antroje - maitinimas mokyklose organizuojamose dieninėse vasaros poilsio stovyklose ir tik trečioje pusryčiai ir pavakariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS