Apie NE Vyčio paminklą | KaunoDiena.lt

APIE NE VYČIO PAMINKLĄ

Šiandien prie Kauno pilies atidengiamas paminklas, kaip skelbiama iš aukštų tribūnų, Vyčiui. Pagrindiniam mūsų valstybės simboliui. Tai toks svarbus simbolis kiekvienam Lietuvos patriotui, kad vertėtų atidžiau pažiūrėti, kas pastatyta.

Tai jokiu būdu NE Vyčio paminklas. Vytis yra heraldinis simbolis, iš esmės – raitelio vizija, nieko bendro neturinti su realistiniu jo vaizdavimu. Žinoma, asociacija būtent tokia, tačiau teisūs ir komentatoriai, sakantys, kad tai ne Vytis, o Vičis. Pažiūrėkime, kaip tai atrodo iš siūlomos realistinės pusės.

Žirgas pasibaidęs, išsigandęs, stojasi piestu ir tuoj numes savo raitelį. Raitelis itin panašus į Bradą Pittą koledžo laikais, švariai nusiskutęs, su šalmu, primenančiu teutonišką ir kryžiuočių pavyzdžio skydu rankoje. Niekur nėra ne tik lietuviškos heraldikos (Gedimino stulpų ar to paties Vyčio, pirminiam variante nebuvo ir Jogailaičių kryžiaus), bet ir lietuviškos ornamentikos žirgo kamanose ar riterio šarvuose. Raitelis pasisukęs į Kauno pilį, tarsi ją ir pultų. Paminklo meninį lygį itin neigiamai įvertino absoliučiai visi nors ką nusimanantieji apie skulptūrą. Citata iš kolektyvinio meno ekspertų laiško: "Dėl žemokos meninės kokybės žirgas, deja, atrodo apgailėtinai. Pretenzijos į realizmą, bet anatomiškai žirgo skulptūra neįtikina, nežavi. Raitelio poza yra beveik neįmanoma derinyje su žirgo poza." O štai ir labai įdomi autorystės versija.

Šis paminklas patiks tiems, kurių meninis skonis formavosi Gariūnuose ir "Urme", nes tai turgaus estetika.

Skelbiama, kad skulptūros autorius yra Artūras Sakalauskas. Dokumentai liudija kitką. "Vyčio" fondo pirmininkas Vilius Kavaliauskas rašo, kad "ukrainiečių skulptoriams pavyko", nė žodžio apie A.Sakalauską. Projektą globojęs ukrainiečių verslininkas Robertas Gabulas pastarąjį įvardija kaip "naudingą konsultantą". Du ukrainiečių skulptoriai yra pastatę apie trisdešimt paminklų, kai kurie labai panašūs į "Vytį". Siūlosi išvada, kad ir Kaune pastatytasis buvo kuriamas Ukrainai, tik "laiku perimtas".

Šis paminklas patiks tiems, kurių meninis skonis formavosi Gariūnuose ir "Urmo" bazėje, nes tai turgaus estetika. Suprantu, kad dirbant Poželos rajono vidaus reikalų viršininko pavaduotoju politiniam darbui mylmerui nebuvo kada domėtis menais, bet nelindimas ne į savo kompetencijos sritį būtų buvęs pranašumas. O dabar tenka vėl cituoti meno ekspertų laišką: "Vyčio negalima savintis, negalima jo profanuoti niekam, prisidengiant dirbtinai sulipdytų fondų, komitetų sprendimais. Vytis yra mūsų valstybės vizitinė kortelė, rodanti piliečių tapatybę Tėvynėje ir visame pasaulyje. Tai yra mūsų visų, o ne kokių nors atskirų grupuočių nuosavybė."

Rašyti komentarą
Komentarai (133)

Sentikis

Visi mes mirtingi. Navakas ir kiti kritikai taip pat. Niekas mūsų ir jų neprisimins, o KAUNO VYTIS liks ir juo didžiuosis ir kauniečiai, ir Lietuvos piliečiai, patriotai. Aš rusas, bet Lietuvos patriotas.Man visi Navakai iki kelių.

Kam?

Ne joks čia ne Vytis, pats Sakalauskas sako, kad čia ne Vytis, vadinasi jis teisus. Ar reikėjo miestui šito ne Vyčio, už tokius didelius pinigus? Gal galima buvo pigiau kokį kitą ne Vytį nusipirkti? Ne 6 metrų? Ar būtinai reikėjo ne Vyčio?

anupras

Pamačius šalia Kauno pilies didžiulę skulptūrą, kilo mintis, ar tai tik nėra vilniečių Trojos arklys kauniečiams?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS