Gatvės teatras | KaunoDiena.lt

GATVĖS TEATRAS

Britų leidiniai pamėgo Kauną. Po "The Guardian" ditirambų "Art Deco" miestui, štai ir "The Telegraph" skelbia mus svarbiausiu Europoje gatvės meno miestu. Turima galvoje tie didžiuliai piešiniai ant namų fasadų, kurių prieš porą metų buvo tik vienas kitas, o dabar jau daugybė.

Šiaip tektų pasakyti, kad gatvės menas ir fasadų paišyba dar populiaresnė Ukrainoje, tik ten vyrauja kičas, o pas mus netrūksta humoro, ironijos ir tiesiog žaismingumo. Vien ko vertas piešinys, kur mylmeras sėdi prie stalelio su savo oponentu Audriu Karaliumi. Deja, greitai buvo suniokotas, vandalai nesnaudžia. Čia galime prisiminti ir taip pat suniokotą atviros bibliotekėlės stendelį šalia Viešosios bibliotekos, ir išsyk sudaužytą puikią ledo skulptūrą šalia fontano. Vis dėlto kuriama daugiau, negu niokojama. Jei kažkada "sienų menas" būdavo greitosiom nupaišytas vyriškas lytinis organas, dabar jau yra kuo pasidžiaugti.

Jei kažkada "sienų menas" būdavo greitosiom nupaišytas vyriškas lytinis organas, dabar jau yra kuo pasidžiaugti.

Esama ir kitų puikių iniciatyvų viešosiose erdvėse, tarkime, Žaliakalnio turgaus teatro festivalis, vykstantis jau antrą kartą. Žaliakalnio turgus pats yra kasdienis teatras, vieta pasirinkta neatsitiktinai. Tarkim, šiandien vienas pilietis itin teatrališkai bandė man įbrukti surūdijusį veržliaraktį ("Gi matau, kad tau galvoj šriūbas atsisukęs, pirk tą daiktą ir prisisuksi."). Žaliakalnio turguje sutiksi valkatėlių, poetų, filosofų, teatrinis veiksmas nenutrūkstamas. Esu pernai čia pristatęs savo romaną ir tai buvo geriausias visų laikų pristatymas. Net keista, kad teatras ir muzika čia proginė, kai tai galėtų vykti kasdien. Nebūtini gatvės muzikantai, pakaktų dieduko su armonika, juk saujoje gniaužiamą grąžą nuo kilogramo agurkų kiekvienas mestų jam į skrybėlę.

Gerai, kad tas turgus laiku privatizuotas, nes dabar kai kas stengtųsi jį "optimizuoti" arba prie ko nors prijungti. Prijungimų ir optimizavimų jau prisižiūrėjom. Vienas įstabiausių – prijungti Mosėdžio V.Into akmenų muziejų prie Kauno zoologijos muziejaus. Visiškai neaišku, nei kas bendro tarp Kauno ir Mosėdžio, nei kas tarp akmenų ir zoologijos. Nebent valdžiai atrodo, kad akmenys kadaise laipiodavę po medžius ieškodami riešutų. Taigi, teatro netrūksta ir aukščiausiuose ešelonuose, tik tiek, kad turguje jis atrodo natūraliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

:)

O ką, buvo geriau kreivas, kuris pastoviai rakindavosi?

nuomonė

Puikiai, Maestro!

Rita

Pritariu tiksliai pasakyta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS