Poezijos trauka | KaunoDiena.lt

POEZIJOS TRAUKA

Ir Kaune, ir atokiausiose kaimų bibliotekose įsibėgėja "Poezijos pavasaris", jau sklindantis ir toli už Lietuvos ribų. Tai turbūt vienas atspariausių tradicinių renginių, ir tas atsparumas kelia nuostabą, ypač žinant (gal kiek ir tendencingai), kad poezijos skaitoma vis mažiau.

Kaip festivalio almanache (šiais metais jis itin įspūdingas) rašo Giedra Radvilavičiūtė, "poezija yra menas, kuriam suvokti – pirmiausia dėl ypatingai organizuotos, nepraktiškos, neskirtos susižinoti kalbos – reikia lėtojo laiko, o jo neliko. Nepaisant turinčių mums jį sutaupyti modernių technologijų". Tad kas traukia žmones į "Poezijos pavasario" renginius, kurių tokia daugybė, kad nors verk? Galbūt savotiškas apeigiškumas, būdingas tiems skaitymams? Ar galimybė pamatyti "gyvą poetą"? Šiaip ar taip, renginiai lankomi, kai kurie net nelabai pelnytai.

Minėtame almanache Vidas Morkūnas aprašo įdomų faktą, kad jie Naujojoje Akmenėje kadaise prisipirkdavo Gintaro Patacko ir Antano A.Jonyno knygų, ir išdalydavo tiesiog gatvėje atsitiktiniams praeiviams. Po to stebi vaizdą, kaip ant kino laiptų sėdi būrys raumeningų vyrukų, visi skaito tas knygas, cituoja vienas kitam, komentuodami maždaug taip: o, žiūrėk, gerai čia pavarė. Įdomu ar tokie dalykai įmanomi šiuo metu.

Užvakar vienas "Poezijos pavasario" renginių vyko galerijoje "Meno forma", įdomioje dar ir tuo, kad jos pagrindinė rėmėja yra apačioje įsikūrusi "Vynoteka", o prie įėjimo kabo smagus ten esančio sveikatinimo centro užrašas: "Lipdami laiptais įtempkite sėdmenis." Na, užlipome įtempę sėdmenis, paskaitėme įvairaus pobūdžio bei lygio eilių, dailininkai parodė įvairaus pobūdžio ir lygio darbų. Poetų ir dailininkų bendravimas Kaune – jau sena tradicija. Ir pamažu pradėjau suprasti, kuo taip traukia "Poezijos pavasaris". Savo atvirumu ir demokratiškumu, kultūringo bičiuliškumo dvasia, kurios visuomenėje gerokai stinga. O jei šalia viso to dar išgirsti vieną kitą gerą eilėraštį – irgi neblogai, bendrauti netrukdo. Tad visi įtempkite sėdmenis ir pirmyn – į "Poezijos pavasario" renginius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS