Primuiluota realybė | KaunoDiena.lt

PRIMUILUOTA REALYBĖ

Naujieji tai tik kalendorių pervertimo metas, nors daug kas pagal juos rikiuoja būsimus darbus, planus, kaip tai rikiuojama ir pagal laikrodį, ir net pagal sąvokas "iki pietų", "po pietų". Tiek žmonės, tiek politikai galvoja: va, po Naujųjų mes kalnus nuversim. Štai ir verčia.

Nuo sausio 1-osios uždarytas puikus Kauno internetinis kultūros portalas "Kamanė.lt". Kam to reikėjo turbūt težino tik CŽV. Turbūt Kaunas toks jau pilnas kultūros, kad per kraštus varva. Taip, yra šauniai tvarkomas "Nemunas", "Kauno dienos" "Santaka", yra Kauno rašytojai, dailininkai, architektai etc. Ne stepė. Bet kam uždaryti portalą, pasiekiamą iš bet kurio pasaulio taško, tvarkomą profesionaliai, turintį rimtą įdirbį ir kai kam tapusį kultūrine duona kasdiene? Kam? Jo pakeisti nėra kuo, nes per dvylika gyvavimo metų jis tapo visiškai unikaliu reiškiniu. Išlaikyti jį nebrangu, o kai kam iš kultūrininkų jis būdavo papildomas šaltinis užsidirbti dar kelis grašius. Man visai nesvarbu, kas ten valdžioje kokiais ferariais važinėja, tai jų reikalas, bet nebūtina atimti to, kas yra mūsų reikalas ir viena bendro kultūros fono dominančių.

Labai panašu, kad vakarais težiūrėdavo bavarišką pornūchą su baltarusiškais subtitrais.

Ir ką gauname už tai tame besitvarkančiame ir kultūros perpildytame Kaune? Kuo džiugiausią valdininkų krykštavimą, kad jau šiais metais Vienybės aikštė taps kažkuo panašaus į akvaparką. Ar jie tikrai taip stipriai mišrainių persivalgė, ar kas čia? Net nekaltinu valdininkų, ne jie "projektą" kūrė, tačiau štai zuikis puikis sukūrė, gal ir pažaisdamas, valdininkas tik brykšt parašiuką ir – turim. Šitaip nesuvokti istorinio, architektūrinio, urbanistinio, pagaliau – žmogiškojo konteksto reikia ypatingų gabumų. Jei jau taip dubaizuojame vieną svarbiausių Kauno vietų, ten šalia visų meldų ir baseinėlių tetrūksta dviejų palmių. Į vieną įkeltume plastikinį Steponą Darių, į kitą – Stasį Girėną, kad būtų išlaikytas ryšys su istorija, tik reikėtų prieš tai nupurkšti akrilais, nes kris iš projekto visumos. Tas primuiluotas pastatas, suvizualizuotas šalia V.Putvinskio gatvės, – dar dar, nors ir tas geriau stovėtų kokiuose Užliedžiuose. Tačiau tai, kas su džiaugsmo putomis ant tarnybinio švarko atlapų pristatoma kaip galima dovana kauniečiams, yra absoliutus helovinas, pereinantis į baltąją karštinę.

Ne, jie ne tik kad niekad neskaitė "Kamanės", "Nemuno", Kauno rašytojų knygų, jie niekad nieko neskaitė. Labai panašu, kad vakarais težiūrėdavo bavarišką pornūchą su baltarusiškais subtitrais.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

zuza

popsinėms skulptūroms liks daugiau pinigų

Dailininkė

Kodėl reikėjo uždaryti Kamanės svetainę? Pagailėjo finansavimo? Kodėl neskelbė konkurso naujam redaktoriui? Per viską ši savivaldybė eina tarsi su kirviais, gėda.

Kas čia buvo?

Dar jis neišsipagiriojo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS