Jungikliai visų ir niekieno | KaunoDiena.lt

JUNGIKLIAI VISŲ IR NIEKIENO

Kai mūsų rajone buvo modernizuoti elektros tinklai ir į gatvėje stovinčius, visiems laisvai prieinamus, apskaitos skydus buvo iškelti apskaitos prietaisai bei srovės ribojimo įtaisai, vadinamieji automatiniai jungikliai, jau du kartus ryte prabudęs pamačiau, kad namuose nėra elektros.

Patamsyje apsirengęs, pasišviesdamas prožektoriumi, nuėjau prie apskaitos skydo, kurį atsidaręs pamačiau, kad išjungtas srovės ribojimo įtaisas – automatinis jungiklis.

Savaiminiam išsijungimui nebuvo jokios galimybės, nes naktį veikė tik du šaldytuvai ir į elektros tinklą jungiamas laidinio ryšio telefonas. Įjungus automatinį jungiklį jis savaime neišsijungė.

Vadinasi, mano valdų elektros instaliacijos tinkle trumpojo jungimo nebuvo.

Esu įsitikinęs, kad elektrą išjungė kuris nors piktavalis kaimynas ar tiesiog chuliganaujantys paaugliai, nes apskaitos skydai užrakinami tik menkute, visiems skydams vienoda varžtine spynele, kuri atrakinama vidiniu trikampiu rakteliu. Raktelį galima įsigyti bet kurioje ūkinių prekių parduotuvėje.

Gerai, kad tai nutiko jau atšilus orams. Jei elektra būtų išjungta per šalčius, kai nakčiai pakuriami individualių namų šildymo katilai, išsijungus šildymo sistemos cirkuliaciniams siurbliams, katilai gali užvirti, sprogti, sugadinti šildymo sistemą ir patį namą bei sukelti gaisrą.

Manau, kad apskaitos skydai turėtų būti įrengiami kiekvienam vartotojui atskiri. Ne taip, kaip dabar, – vienas apskaitos skydas trims, o kai kur gal ir daugiau vartotojų.

Apskaitos skydai turėtų būti rakinami patikimomis, skirtingais raktais rakinamomis ar kodinėmis spynomis.

Konkretaus skydo raktus ar kodą turėtų turėti tik tos valdos, kuriai tiekiama elektra iš to skydo, šeimininkas, ir LESTO aptarnaujantys darbuotojai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Melnragė

Na pas mane niekas elektros neišjungia, nors apskaitos dėžė yra ant stulpo gatvėje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS