Apie laimę | KaunoDiena.lt

APIE LAIMĘ

Kai kas šiandien švenčia Laimės dieną. Idiliškas vaizdelis: tėvai laimingi su vaikais, vaikai – su tėvais. Deja, neretai, tos laimės pritrūkus, tėvai atsiduria senelių namuose, šiais laikais dažnai vadinamais švelniau – globos namais. Nereikia, kaip pagal seną japonų paprotį, apdainuotą filme "Legenda apie Narajamą", pagyvenusio tėvo ar mamos išvežti rogutėmis į kalną, kad šis gamtos prieglobstyje numirtų.

Globos namų darbuotojai pastebi, kaip keičiasi vaikų, pristatančių savo senus tėvus į tokias įstaigas, elgesys. Iš pradžių jie patiria stresą, vėliau jaučia kaltę, o galiausiai reikliu balsu ima priekaištauti, kad štai mano tėčiui ar mamai jūsų darbuotojai to ir to nedavė, nesuteikė ar nepadarė. O ar pats visa tai savo laiku padarei, žmogau?

Žinoma, visada yra dvi pusės. Vieni sako, kad globos namai – geras verslas, nes paslaugos ten nepigiai atsieina, tai tegul jie ten už kiekvieną centą atidirba. Kiti teisinasi labai daug lėšų išleidžiantys senjorų sveikatos priežiūros paslaugoms, medikamentams, sauskelnėms ir kitoms higienos prekėms. Beje, neretai būtent globos namų darbuotojai pasirūpina, kad bedančiams senukams būtų pagaminti dantų protezai, neprigirdintiems – klausos aparatai, neprimatantiems – akies lęšiukai. Tai finansuojama iš ligonių kasų, tačiau dėl skubėjimo, altruizmo stokos ar kitų priežasčių vaikai savo pagyvenusiems tėvams nespėja arba pamiršta šiuos dalykus užsakyti.

Bene didžiausias cinizmas iš vaikų pusės – vizitai į senelių namus dėl 20 proc. tėvų pensijos likučio.

Vis dėlto bene didžiausias cinizmas iš vaikų pusės – vizitai į senelių namus dėl 20 proc. tėvų pensijos likučio, kuris nuo senolių pensijos neatskaičiuojamas kaip užmokestis už globos namuose gaunamas paslaugas. Tai nėra dideli pinigai. Tarkim, jei senjoras gauna 300 eurų pensiją, jam paliekama 60 eurų asmeninėms reikmėms. Pavyzdžiui, norimam drabužiui, saldumynams, kavai, galbūt – cigaretei. Dėl šių pinigų kai kurie artimieji nepatingi ir iš toli į senelių namus atvažiuoti. Įdomu, kiek už tą tėvų pensijos likutį jie sugeba nusipirkti laimės?

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

taip,yra nemiela globos namuose ,bet …. o,vaikus auga zmones nezinidami ,koks genas virshys!!,[,,,o gal brudas bus savo tevu atzvilgiu ---nieks nezino,visi glaudzia liuliuoja,,,,

Anonimas

klausimas:tevai-vaikai ir vaikai=tevai yra toks opus ,skausmingas ,kad diskusija turetu vykti akivaizdziai;;;;nieko neishspres [kad blogai auklejot"....ar ….] tai "kuprotas "zmoniu skaudulys ,kuomet JIE ir myleje ,ir atidave viska!!!---turi is vaiku "salti"ir net neapykanta...tai pasibaisetina...

Pensininkas

Kosmaras, kam gyvenima reikia baigti seneliu namuose, tai kam tada vaikus gimdyti, myleti, auginti, leisti i moklsus, aukleti, lepinti ???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS