Apie proginius vardus | KaunoDiena.lt

APIE PROGINIUS VARDUS

Esama įvairiausių būdų pagerbti nusipelniusį žmogų. Jei jie adekvatūs, gerai ir tam žmogui, ir pačiam apdovanojimui, kuris nenupiginamas. Bet čia jau prasideda subjektyvumo ir konjunktūros žaidimai, kurie neretai flirtuoja su populizmu. Tarkim, Kauno miesto garbės piliečio vardas.

Jis suteiktas keliolikai tikrai garbingų žmonių. Neabejočiau nei dėl vieno, išskyrus, žinoma, garbės pilietį Aleksandrą Kwasniewskį. Nežinau, kokia tuo metu buvo politinė konjunktūra ir kas taip suminkštino miesto tėvų smegenis, kad va štai. Dėl dar dviejų asmenybių turėčiau ne abejonių, bet tam tikrų pastabėlių. Ar vertas šio vardo profesorius Liudas Mažylis? Ir taip, ir ne. Tai neabejotinai puikus ir garbingas žmogus, tačiau Nepriklausomybės Akto radimas, kad ir koks svarbus būtų, ligi tol mažai kieno pastebėtą žmogų padaręs dienos herojumi, manyčiau, nėra pakankamas pretekstas šiam vardui. Pakaktų kitų įvertinimų. O jei poryt koks nors archeologas atkas prie Marvelės kunigaikščio Kuno šalmą? Irgi per savaitę taps garbės piliečiu?

Konjunktūrinių bei proginių paskubėjimų būta ir miesto erdvių pavadinimuose.

Kitas atvejis pats naujausias – Šarūnas Jasikevičius. Nuostabus buvęs įžaidėjas, puikus treneris, charizmatiška asmenybė, visos mano simpatijos jo pusėje. Ar vertas šio vardo? Ir taip, ir ne. Bent jau KOL KAS ne, tiesiog sezonas buvo labai sėkmingas ir valdžiai proga sužaisti publikos simpatijomis. Tačiau konjunktūra gali pasikeisti, sėkmingą sezoną keisti nuostolingas, ir kas tada? Priekaištai ne šiaip treneriui, bet miesto garbės piliečiui? Abiem šiais atvejais garbės piliečio vardas tampa proginis, nors jo besikeičiančios sąlygos ir konjunktūros neturėtų veikti. Be to, jis devalvuoja kitą garbingą Kauno apdovanojimą, "Santakos" garbės ženklą. Pastarasis čia laikomas nepakankamu, nors, mano manymu, tai būtų buvęs geriausias sprendimas.

Konjunktūrinių bei proginių paskubėjimų būta ir miesto erdvių pavadinimuose. Kaip dabar paaiškinti užsieniečiui, kodėl svarbi Kauno aikštė pavadinta marionetinio ir pusiau feodalinio administracinio vieneto, šeriamo Kremliaus pinigais ir valdomo itin odiozinės asmenybės vardu. Turiu galvoje Čečėnijos aikštę. Sakyti, kad tai "kitos Čečėnijos, visai ne tos"? Kur ta kita? Be to, Čečėnija su Kaunu turi tiek pat bendro, kiek Jonavos rajone esantis Šveicarijos kaimas su pačia Šveicarija.

Reziumuojant: nieko neturiu prieš garbės vardų skyrimą minėtiems žmonėms (išskyrus A.Kwasniewskį), tačiau abejones išsakiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Navakui

visiškai pritariu,man dar abejonių kelia Ožeškienės (E.Orzesko) gatvės pavadinimo tikslingumas

>DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

Asile, dėl Snoro aferos kreipkis pas rusų mafijos bosą Striukį Putiną. Tai jis priglaudė ir saugo apvogusius Lietuvos žmones savo bendrus Antonovą su Baranausku.

R...

Su K.Navaku ir sutinku,ir ne.Nesutinku tik su tuo,kad abejonę jam kelia dėl Garbės vardo suteikimo Liudui Mažyliui.Tai tikrai teisingas poelgis.Juk vos ne šimtą metų to dokumento ieškota ir tik dabar surastas.Ir valstybės šimtmečio proga! Na dėl Čečėnijos aikštės ir Jasikevičiaus -galima sutikti.Ypač,jei treneris ,,Žalgirį'' iškeistų į kurią kitą komandą tik dėl pinigėlio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS