Didžiųjų žaidimai | KaunoDiena.lt

DIDŽIŲJŲ ŽAIDIMAI

Kad ir kiek Rusija stengtųsi sau ir kitiems įrodyti, kad ji tebėra supervalstybė, panaši į savo pirmtakę Sovietų Sąjungą, Šaltasis karas baigėsi ir Rusija jį pralaimėjo. Galima tai neigti, tačiau dėl to niekas nepasikeis.

Be abejo, Rusija tebėra reikšminga, bet ne tokia reikšminga, kad galėtų atsverti tarptautinės sistemos hegemono – Amerikos – įtaką ir reikšmę. Tai puikiai parodė Vašingtono sprendimas atakuoti taikinius Sirijoje raketomis "Tomahawk".

Šaltojo karo metais toks įvykis būtų neįsivaizduojamas – nors Sovietų Sąjunga visokeriopai rėmė Vietnamo komunistus, SSRS ginkluotosios pajėgos niekuomet nestojo į atvirą mūšį su amerikiečiais. Taip pat Afganistane – kol toje šalyje buvo SSRS kariai, Vašingtono veiksmai apsiribojo tik parama mudžahedams, o ne kariniais veiksmais.

Dabar situacija yra kitokia – JAV aiškiai pademonstravo, kas yra tikrasis pasaulio šeimininkas. Nenuostabu, kad nemaža dalis Vakarų (ir ne tik) valstybių pašlovino Ameriką, nepaisant to, kad Sirijoje yra dislokuotos branduolinės šalies (Rusijos) karinės pajėgos, tad pakanka vienos klaidos, vienos emocijos iki katastrofos. Vis dėlto pripažinti "šeimininko" autoritetą ir jėgą buvo svarbiau, nei racionaliai įvertinti šią riziką.

JAV aiškiai pademonstravo, kas yra tikrasis pasaulio šeimininkas.

Be abejo, Rusija JAV dominavimo viešai niekuomet nepripažins, kita vertus, Maskva puikiai suvokia, kad objektyviai ji nieko Vašingtonui negali priešpriešinti. Nebent...

Galima Rusijos ir nelaikyti pasauline supergalia, tačiau Rytų Europos, Kaukazo ir iš dalies Vidurio Azijos regionuose Maskva tebeturi didelę įtaką. Ir šia įtaka ji gali pasinaudoti atsakydama į tai, kad Amerika įžeidė jos garbę ir orumą Sirijoje. Nors kerštauti ir nebūtų išmintinga – kad ir kaip būtų, Rusijai yra kur kas naudingiau palaikyti gerus santykius su kaimynais.

Gairės: JAV, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Faktas

Prasti Putino Rusijos reikalai. Jau net Kremliaus giedorius Beržiūnas pripažįsta – Putino Rusija nebėra viena iš pasaulio galybių. Jos, kaip mafijos nustekentos ir nuskurusios, net Pasaulio galingųjų septyneto klube (G-7) niekas nenori matyti. Perspektyva – niūri.

mikas --tam Ricardas G...

na STUKACIUS ar rusiskas ar lietuviskas , visados suras KAM IR KA SKUSTI... matomai tu is tu uzsilikusiu KGB-esniku stukaciu mokyklos --tik siuo metu kaip ir visi persivertes y amerikonu gerbejus....

Vladimir

PATARIU NEDERGTI RUSIJOS- O PATIEMS TEN NUVAŽIUOTI IR PASIŽIURETI, PASIKALBETI SU PAPRASTAIS RUSIJOS GYVENTOJAIS-KĄ AŠ ASMENIŠKAI IR DARAU- O LIETUVOJE DEZINFORMACIJA VARYTI-NEGRAŽU. JUK VISI NORI DIRBTI IR UŽSIDIRBTI- BET TĄ KĄ DARO GRYBAUSKAIE-PASEKMES-LIUDNOS LIETUVAI ......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS