Geopolitika pagal „kurmius“ | KaunoDiena.lt

GEOPOLITIKA PAGAL „KURMIUS“

Baltijos šalių saugumą. Tarp prioritetinių temų, kuriomis su Donaldu Trumpu kalbėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai – JAV indėlis į Vakarų bloko rytinės sienos apsaugą bei Rusijos atgrasymas. Iš viršūnių susitikimo, kurio svarbą ir pačiam Vašingtonui pabrėžia jo statusas, Baltijos valstybių lyderiai tikėjosi parsivežti bendrą politinę deklaraciją, įtvirtinančią abipuses saugumo garantijas, patikinimo dėl nuolatinių JAV pajėgų dislokavimo Baltijos regione.

Su išorinėmis grėsmėmis Lietuvai padeda ir, akivaizdu, toliau dar stipriau padės užsienio partneriai. Jie puikiai žino mūsų geopolitinės padėties išskirtinumą, mūsų saugumo svarbą visos Europos kontekste, mato mūsų lojalumą Vakarų vertybėms ir gebėjimą veikti aktyviau, nei to reikalautų santykinė valstybės galia. Jų "Patriot" – puiki atgrasymo priemonė nuo Rusijos "Iskander".

Kas kita – saugumo problemos, kylančios iš šalies vidaus: tuščias politikavimas ir savi "kurmiai". Dėl jų nuogąstavimu viename prieššventinių interviu pasidalijo ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jo akivaizdžiu pavyzdžiu pasirūpino Ramūnas Karbauskis. Vakar "Žinių radijuje" didžiausios frakcijos lyderis dar kartą pademonstravo, kad geopolitikos išmanymas – ne stiprioji jo intelekto pusė. Tarsi pastaruosius metus gyventų visiškame informacijos vakuume, jis supriešino šalies gynybą ir žmonių gerovę, o poreikį kuo greičiau vykdyti iš narystės NATO kylančius įsipareigojimus traktavo kaip opozicijos planą sužlugdyti kažin kokias stebuklingas valdančiųjų iniciatyvas gerinant Lietuvos piliečių gyvenimą.

Pagrindinio Lietuvos valstiečio pareiškimą galima traktuoti dvejopai. Kaip norą subjauroti susitikimo Baltuosiuose rūmuose foną, pakurstyti Lietuvos gyventojų nepasitikėjimą užsienio partneriais (ir atvirkščiai), kaip praleistą dar vieną galimybę patylėti jam svetima tema ar kaip desperaciją baiminantis fiasko rinkimuose, apie kuriuos jis tame pačiame interviu kalbėjo ypač daug.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Aris

Negi nesugebėjote pastebėti kad Trumpas Baltijos šalių prezidentus kaip kokius pirmokėlius pasistatė ir auklėjo. Finalas - davė suprasti kad esam per smulkūs kilbukai kad jis ką konkretaus mums pažadėtų ir kad tik durniai gali nenorėti draugiškų sąntykių su Rusija,kas akyvaizdžiai nepatiko Grybauskaitei.

Nezabitauskas

Kurmiai, bet ne tie. Tai - buvusieji, kurie gynybai įstengdavo išspausti mažiau negu vieną procentą, nors tuo pat metu kelis kartus padidino valstybės skolą. Dabar, atsidūrę opozicijoje, jie dedasi uoliais patriotais ir kelia naujajai valdžiai perteklinius reikalavimus. Turbūt nujaučia savo politinį krachą, nes naujosios valdžios sėkmė šiame bare akivaizdi - gynybai skirti 2 procentai, o biudžetas pirmą kartą po daugelio metų - nedeficitinis.

G

Manau Karbauskis teisus, nes pagrindinė grėsmė Lietuvai dabar yra ne Rusija o emigracija. Todėl jis nori bent kiek pagerint lietuvių gyvenimą ginkluotės sąskaita.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS