Gyvybiškai reikalingas | KaunoDiena.lt

GYVYBIŠKAI REIKALINGAS

Seimas tapo kriminalizuota institucija. Svarbiausi valstybės gyvenimo sprendimai priimami ne Seime ir net ne Vyriausybėje, o privačiuose kabinetuose.

Šiuos šokiruojančius žodžius po kadencijos Seime 2008-aisiais ištarė Kęstutis Čilinskas ir artėjančiuose rinkimuose dalyvauti atsisakė.

Lygiai prieš dešimt metų užgeso šio šviesios atminties teisininko, advokato, žmogaus teisių ir viešojo intereso gynėjo, buvusio Vyriausybės kanclerio gyvybė.

Tai buvo vienas tų retų valstybininkų, kuris kone kiekviename žingsnyje savo išskirtinę erudiciją, gilias teisininko žinias aukojo viešam interesui, kas dabar yra retenybė.

"Esame atsakingi už tai, kas vyksta tautoje, valstybėje", – 2009 m. viešai priminė K.Čilinskas. Kas tai atsimena dabar?

Apmaudu, kad per tą dešimtmetį po jo mirties mažai kas valstybėje pakito, todėl šio šviesuolio, telkusio pilietinę visuomenę, įžvalgos šiandien ne mažiau aktualios nei tada.

"Esame atsakingi už tai, kas vyksta tautoje, valstybėje", – 2009 m. viešai priminė K.Čilinskas.

Kas tai atsimena dabar?

Ne paslaptis, šį principą yra patogiau pamiršti, nes valstybininkų savanaudiškumo, sukčiavimo ir suvešėjusios oligarchinės sistemos temos šiandien yra ne itin patogios.

K.Čilinskas buvo atviras – į didžiąją politiką veržiasi teisti ir ne kartą susikompromitavę asmenys, ir visa tai būdinga oligarchinėms valstybėms, kuriose, anot teisininko, monopolinis korumpuotas kapitalas yra suinteresuotas remti nesąžiningą parlamentą ir vykdomąją valdžią.

Tokioje valstybėje, anot K.Čilinsko, kur įbauginamos teisėsaugos institucijos ir įstatymais apribojama jų pareiga bei teisė ginti šalį nuo nusikalstamų grupuočių, viskas yra perkama ir parduodama, įskaitant garbę.

Žmogaus teisių gynėjas po atkaklios kovos greitai dėl valstybės valdymo iliuzijų nebeturėjo, nors kaip politikas ir teisininkas jis iki galo siekė panaikinti visas sąlygas korupcinio ir oligarchinio valdymo egzistavimui.

Būtent todėl K.Čilinsko vardas lig šiol tebesiejamas su skaidrumo ir padorumo politikoje etalonu. Būtent todėl jis buvo ir šiandien vėl būtų gyvybiškai reikalingas valstybei.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

K

Lietuva naikinama pačių lietuvių rankomis. Ženklai kur tik nori: sugriautas švietimas, su visokiais paradais ir "teisėmis" tvirkinama visuomenė ir griaunama šeima šimtmečiais išlaikiusi lietuvybę.

kaunas

..taip rashe Einshteinas[apie patriotizma] nes jis buvo bailys ir neturejo tevynes apie koki patriotizma jis galejo kalbeti ? jei patriotas yra pirmiausia tai savo TEVYNES pilietis +.....

H.

Kažin ar paliko šį pasaulį natūraliai ar kas nors "padėjo"?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS