Ką vairuoti sunkiau? | KaunoDiena.lt

KĄ VAIRUOTI SUNKIAU?

Labai įdomu, kas šiemet po Prezidentės Dalios Grybauskaitės stos prie valstybės vairo. Ir labai neaišku, kuo vienas būsimas pirmasis šalies vairuotojas geresnis už kitą. Kalbėti jie visi moka ne tik lietuviškai. Gražiais švarkais aprengti.

Nors imk ir duok kiekvienam iš eilės po truputį pavairuoti. Nuo dabartinio kelio valstybė vis tiek jau nenuslys. Tik gal vienas vairuotojas savo teises vairuoti Lietuvą atiduotų Briuseliui. Kitas lėčiau į Europą važiuotų, vis paklausdamas keleivių, ar patogiai jaučiasi. Vis apsidairydamas, kaip kiti ES nariai vairuoja. Į kaimynus lenkus, kuriems mažų kainų pavydime. Ar, pavyzdžiui, į čekus, pas kuriuos beveik nėra bedarbystės.

O gal ir į kokius prancūzus ir vokiečius dirstels? Šie sukėlė Lietuvoje ir kitose posovietinėse šalyse diskusijas apie kitus vairuotojus. Apie sunkvežimių. Europos Parlamentas patvirtino vadinamąjį Mobilumo paketą, kuris visiems vairuotojams konkrečios ES valstybės teritorijoje turi garantuoti tokį pat, kaip ir vietinių, atlyginimą, miegą viešbutyje ir t. t.

Tik gal vienas vairuotojas savo teises vairuoti Lietuvą atiduotų Briuseliui. Kitas lėčiau į Europą važiuotų, vis paklausdamas keleivių, ar patogiai jaučiasi.

Paprasto vairuotojo darbas tikrai atsakingas. Sunkvežimio išgėrus net užvesti nevalia (o esame matę, kaip tokie ne tik valstybę, bet ir visą Europos Sąjungą nebaudžiamai vairuoja). Atsakingas žmogus privalo išsimiegoti ne ant sėdynės susirangęs, o lovoje. Ir nesapnuodamas košmarų, kad svečioje šalyje vagys naktį nugvelbs brangų krovinį, o vairuotojui teks atsakyti savo kišene.

Sunkvežimio vairą sukioti darbas sunkus, turi būti tinkamai įvertintas. Tačiau tokie darbai – visi. Ar saugiai jaustumėmės, jei autobusu iš Vilniaus į Klaipėdą, pamiršdamas užsukti į Kauną, vairuotojas vežtų? Kuris norėtų, kad alkanas, neišsimiegojęs gydytojas operuotų? Ar toks mokytojas mokytų vaikus? Ar toks statybvietėje plytą ant praeivio užmestų?

Į Mobilumo paketą turėtų būti įtrauktos visos profesijos. Ko gero, visa Lietuva Europoje. Tai ir kandidatai į pirmojo šalies vairuotojo postą gal jau pamatys?

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kad tie valstybės vairuotojai ir taip miega visą laiką, arba kompiuteriu žaidžia. Visas jų darbas reikakynga mygtuką balsavimo metu nuspausti už kąv "atkatas" jau kišenėje guli...

na... kada visi apspange -ir pusdurniai nuo gimimo

duok tu jiems miegot nors ir 12 val per para ..atsibude jie visvien vairuos taip kaip daraktoras is Briuselio nupiese marsruto plane....tai lietuviski SENIAI-BESMEGENIAI....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS