Karių tauta! | KaunoDiena.lt

KARIŲ TAUTA!

Vienas austrų poetas, atvažiuodavęs pas mus antrosios nepriklausomybės apyaušriu, matydavo gatvėse besiskeryčiojančius vadinamuosius marozus. Nesistebėdavo, sakydavo: o, lietuviai, karių tauta! Karių tauta skeryčiojasi toliau, ypač interneto komentaru

Jau įsivaizduoju, kas dėsis prieš prezidento rinkimus, kiek pamazgų bus pilama ant galvų pasirinkusiems "ne tą" kandidatą. Iki kultūringos diskusijos karių tautai toli kaip iki Marso. Kai neturi argumentų, jų ir nedėstysi, vietoj to kuo garsiau spiegsi, muši šamano būgną ir išvadinsi oponentus pačiais gražiausiais žodžiais, nors ir nenormine kalba.

Iki kultūringos diskusijos karių tautai toli kaip iki Marso. Kai neturi argumentų, jų ir nedėstysi, vietoj to kuo garsiau spiegs.

Visiškai nesuprantamas ažiotažas, nuolat kylantis per Laisvės gynėjų dieną, kai dalis visuomenės kaip tos dienos simbolį naudoja neužmirštuolę. Pats simbolis šiek tiek kičinis, tačiau jo žinia paprasta: mes to neužmiršim. Nesu neužmirštuolininkas, to simbolio nenaudoju, tačiau jį naudoja didžiulė visuomenės dalis, toli gražu ne vien koncervai arba koncervų pakalikai. Ne, tokie patys Lietuvos patriotai, kaip ir mes su tamstomis. Ir štai aršiausi karių tautos atstovai kyla į žygį prieš vargšę gėlelę atlape. Neva ji pakeičia valstybinius simbolius, netgi juos paniekina. Bet juk nieko panašaus, ji juos tik papildo. Niekas nesiūlo segtis į atlapą tą neužmirštuolę, niekas nesako, kad valstybiniai simboliai mažiau svarbūs, atvirkščiai, jų savaiminė svarba tik pabrėžiama. Nes mes laisvi, nebebūtina ant kiekvieno kampo demonstruoti Gedimino stulpus, rezistencija baigėsi ir dabar bet kuri visuomenės dalis gali rinktis, kaip, ką ir kada jai segtis į atlapą. Juk būtent už tokią laisvės sampratą ir buvo kovojama, nėra jokių privalomų taisyklių, kiekvienas gali pasirinkti, kaip jam elgtis ir kaip minėti svarbiausias valstybės datas. O tvirtinimas, kad pagrindiniai valstybės simboliai yra privalomi ir negalimos jokios alternatyvos, atleiskite, bet kvepia totalitarizmu, iš kurio laikome save sėkmingai ištrūkusiais.

Nacių okupacijos laikais norvegai nešiodavo į atlapą įsisegę sąvaržėlę, kaip rezistencijos simbolį. Laikydami tai norvegų išradimu, kas nebuvo visiškai tiesa. Sąvaržėlė! Norvegiška neužmirštuolė. Tenykščiai ultrapatriotai irgi galėjo rėkaut, kodėl vietoj to neįsisegus tradicinių simbolių, kas čia per jų uzurpavimas. Nerėkavo. O karių tautos atstovai neretai praleidžia progą patylėti ir svaidosi plytgaliais. Na, gal mano draugui austrui ir tai patiktų. Tačiau kažkodėl abejoju.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

kauniete

zinoma,,kuom "chuliganizmas" komentaruose ~~geriau patyleti,;pa kaip galima diskutuoti??? jei ----tik saves zeminimas ,savinieka !! o gaila...kalima butu padiskutuoti ,pabendrauti ...Na kad ir::gruzinai-"ereliai"[stalinas,berija su gauja kitu!!! svetimtauciu] isnaikino musu valstybes PROTUS ,o mes vis [kaip alzheimerininkai] kaltinam rusus!! ...gal pamastykim ==kieno letena nurodinejo rusu kareiveliams pulti svetimas valstybes su jo prashvinkusiu vardu lupose??? za -stalina!!! kas per baisuoklis sujauke daugybes tautu gyvenimus ..,,ir ishvietino juos is ju gimtiniu ===gruzinas [pries kuri drebejo v visi nkvd ]]gruzinas beeerija,,tie kalnu"ereliai "--tironai turejo "svajone"savo nuodingose,ydingose, parazituojanciose galvose;;; prisiminkim, gal dar dar suprasim??? O kad nevisiem tinka ,ka raso zurnalistas -- taip ir turi buti..[juk visi esame ivairus]

tomas

Tikrieji karžygai tik ką grįžo iš Dakaro. Dėkingumas ir pagarba Jiems.

Alvydas Butkus

"O karių tautos atstovai neretai praleidžia progą patylėti ir svaidosi plytgaliais" Nepraleisiu progos patylėti, bet plytgaliais nesisvaidysiu.. Neužmiršim mes daug ko, bet dėl to nebūtina kaskart kišti neužmirštuolės ženklą ir smerkti tų, kurie tokiam neužmiršimo raiškos būdui nepritaria. Tarsi neužmirštume tik 1991 m. sausio 13 įvykių. Čia tas pat, kas visą Lietuvos istoriją įprasminti bulvių rūsio simboliu Lukiškių aikštėj.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS