Knygų Respublikos pilietybė | KaunoDiena.lt

KNYGŲ RESPUBLIKOS PILIETYBĖ

Šį savaitgalį daugelis jau prieš metus buvo pasižymėję – užimtas! "Tu ką, nevažiuosi į Knygų mugę?!" – tarsi būčiau pamiršusi savo dukros gimtadienį, perlieja smerkiančiu žvilgsniu sutikta pažįstama. Vasario pabaigoje visų vidinė navigacija rodo vieną kryptį – Vilnius, Lazdynų prieigose šurmuliuojantys knygų atlaidai.

Šis fenomenalus kultūrinio gyvenimo reiškinys vertinamas milžiniškoje amplitudėje: nuo euforijos, kad paguldėme ant menčių Talino ir Rygos muges ir stebiname net visko mačiusius pasaulio knygų grandus, iki kontroversiškų pasvarstymų, ar tik Lietuvos kultūrinis gyvenimas nėra per skurdus, jei tokios minios veržiasi kelias dienas pabūti kultūringoje aplinkoje?

Išties dalyvavimas Knygų mugėje sielos gaivos alkstančiam tautiečiui – bilietas be pralaimėjimo. 516 renginių 18-oje mugės erdvių – tik šokte į sportbatukus ir bėgte trasą. Tiesa, didelio greičio pasiekti nepavyks, lankytojų tankis "Litexpo" 1 kv. m – kaip šprotų skardinėje. Judėjimas – alkūnėmis irkluojantis per minią. Nutūpti kurioje nors salėje ant grindų ar prasibrauti iki stendų, kuriuose dalijami autografai, – kiekvieno lengvai dėl Knygų mugės pamišusiojo svajonė. Ką jau kalbėti apie galimybę pakvėpuoti tuo pačiu oru su iš televizoriaus ekranų matomomis garsenybėmis, jei pasiseks – paliesti prasilenkiant ar net persimesti žodeliu!

Į knygų mugę einama kitko – iki dugno išgerti ypatingąjį keturių dienų gyvenimą, intelektualiu bendravimu kaip vitaminu pasistiprinti iki kitų metų.

Nė kiek neironizuojant tapomoje Vilniaus knygų mugės panoramoje žaviausia spalva – Knygų Respublikos piliečiai, kurių per du dešimtmečius susitelkė milijonas! Jie jau seniai nemedžioja nuolaidų, krepšiais nevelka namo knygų. Mugės evoliucijoje, deja, ryški ir finansinė kreivė: dėl emigracijos sumažėjus skaitytojų, sumenkus tiražams, pakilus savikainai, knygos pabrango. Tačiau sumanieji lietuviai rado išeitį. Naujausia mada – nusifotografuoti trokštamą knygą, kad vėliau ją užsisakytų bibliotekoje. Ne veltui galime didžiuotis ir kita knygų gyvenimo aukštuma – pagal bibliotekų lankomumą lenkiame ES vidurkį.

Taigi į knygų mugę einama kitko – iki dugno išgerti ypatingąjį keturių dienų gyvenimą, intelektualiu bendravimu kaip vitaminu pasistiprinti iki kitų metų. Sėkmės!

Gairės: knygos, knygų mugė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS