Kokybė nugalės kiekybę | KaunoDiena.lt

KOKYBĖ NUGALĖS KIEKYBĘ

Kiekviena politinė suirutė ar visuomenę sukrečianti krizė galiausiai atsitraukia palikdama daugiau ar mažiau pakitusį politinį ir ekonominį landšaftą, naujomis amplitudėmis nuvingiavusias visuomenės veikėjų populiarumo kreives, naujus viešojo gyvenimo įpročius.

Skamba nerimtai, bet yra labai rimta: labai ryškiai šias permainas atsispindi artimiausi mus supantys daiktai. Nuo batų iki šukuosenos ir aprangos, – iš smulkiausių detalių sudėliota įvaizdžio mozaika atspindi pasikeitusią visuomenės struktūrą, įpročius, madingą pasaulėžiūrą, prioritetus, pasirodymo viešumoje tikslus ir galiausiai tampa tuo aiškiu paveikslu, pagal kurį galime identifikuoti laikmetį. Panašiai kaip kad iš nukirsto medžio rievių sprendžiame apie buvusias vasaras. Po didžiosios depresijos XX a. trečiąjį dešimtmetį brangius audinius pakeitė pigi masinės gamybos produkcija, Antrojo pasaulinio karo nepriteklius pagimdė prancūzišką eleganciją, o po 2008-ųjų nuosmukio prabangai teko susigrumti su patogumu.

Kokius lengvai atpažįstamus pėdsakus mūsų viešajame gyvenime paliks koronaviruso pandemija?

Naujos mados tendencijos daro tiesioginę įtaką tam tikroms verslo rūšims – ir, žinoma, atvirkščiai. Tam, kad riedžiai taptų šiuolaikinio visur skubančio, gryną orą mėgstančio miestiečio įvaizdžio dalimi, juos iš pradžių reikėjo išrasti. Kokius lengvai atpažįstamus pėdsakus mūsų viešajame gyvenime paliks koronaviruso pandemija? Apie pačius keisčiausius, matyt, sužinosime iš nuomonės formuotojų, o jau galime numanyti, iš ko po dešimtmečio kito, žvelgdami į dabar įamžintus vaizdus, nesunkiai atpažinsime 2020-uosius. Daugiau kaip pusę veido dengiančios kaukės ir pirštinės? Be abejo, bet ne tik. Milžiniškas apyvartos netektis apraudantis mados pasaulis prognozuoja būsiant kokybiškos estetikos laikmetį. Per karantiną supratę patogumo ir ilgaamžiškumo pranašumus, prisiklausę apie gamintojų socialinę atsakomybę (arba aplaidumą), nustosime žvalgytis į vienadienę madą, pigias masinio naudojimo prekes, norėsime ne švaistyti pinigus, bet investuoti juos į daiktus, kurių apsuptyje – jei neduokdie, vėl tektų – izoliavęsi jaustumės gerokai jaukiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Regina Budginaitė

Pokyčių gal šiek tiek ir yra, bet nepastebėjau perdaug, trūksta dar tarnautojams ir darbuotojams supratimo, kad iš užsienio grįžę lietuviai nemėgsta būti stumdomi dėl jūsų pačių susikurtų taisyklių. Pavyzdžiui, kodėl valstybės tarnybos netenka dalies gerų specialistų, kurie pretenduotų į darbo vietas, nes jie mandagesni, jiems nereikia užsienio kalbų kursų ( kalbame apie išsilavinusius piliecius ) yra pilietiškesni. Sukurta dokumentų pateikimo sistema neleidžia jiems pateikti dokumentų kandidatuoti į valstybės tarnybą, kodėl reikia jungtis per banką ar ryšio operatiriui mokėti už tai, kad galėtum pateikti dokumentus apie 10 Eur. per mėnesį, gaunant už tai tik 1 GB interneto . Kodėl negalima siųsti elektroniniu. Paštu ar kitaip pateikti dokumentus. Dar beieškant galimybių pasirodo, kad jai kurie bankai taip pat neleidžia prisijungti prie El. valdžios vartų. Va taip ir prisidirbome.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS