Lazda turi du galus | KaunoDiena.lt

LAZDA TURI DU GALUS

Neapykantos ir karo kurstymas tapo neatsiejama Lietuvos viešosios erdvės dalimi. Deja, tai gali turėti labai skaudžių padarinių.

Būtent nevaldomas pykčio protrūkis prieš trejus metus prie vieno Vilniaus baro baigėsi žiauriu nusikaltimu. Nesiplečiant, nes apie šį kraupų ir didžiulį rezonansą visuomenėje sukėlusį įvykį jau daug parašyta, reikėtų pasakyti, kad ir patys įtariamieji žinomo kompozitoriaus Tomo Dobrovolskio nužudymu dabar pripažįsta, kad jų nusikaltimą sukėlė neapykanta rusams.

Kaip jie aiškino, kumščius į darbą paleido dėl to, kad siekė pamokyti kažkokius rusus, kurie esą gyrė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Pasirodo, nebuvo tame bare rusų. Buvo lietuviai, kurie išreiškė teigiamą nuomonę apie Rusijos prezidentą ir tos šalies politinę santvarką. Rasti kompromiso nepavyko – pritrūkus keiksmažodžių ("Putinas chuilo"! ir t. t.) prasidėjo muštynės, kurios baigėsi tragiškai – kompozitorius, kaip teigiama, netinkamu laiku atsidūręs netinkamoje vietoje, neteko gyvybės.

Kas kaltas dėl beprasmės T.Dobrovolskio žūties? Sakysite, mušeikos. Bet ar tik jie?

O ar viešosios nuomonės formuotojai (žurnalistai, apžvalgininkai, politologai ir kt.), politikai ir diplomatai, diena iš dienos gąsdinantys mus, kad rusai tuoj puls, nėra taip pat  atsakingi už tai, kad Lietuvoje, kuri nuo seno garsėja tolerancija kitoms tautoms, jų kalbai, kultūrai ir religijai, susiformavo neapykantos atmosferą?

Be abejo, šalį valdantiems veikėjams reikia kaip nors pasiteisinti, kodėl ginklams įsigyti skiriama Lietuvos bendrojo vidaus produkto dalis auga ir, ko gero, tik augs, o švietimui, sveikatos apsaugai ir kitoms socialinėms reikmėms – mažėja ir, tikėtina, mažės. Ir vis dėlto galbūt galima tai padaryti nekurstant agresijos visuomenėje, kurioje ir taip daug pykčio bei nusivylimo?

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

to Albina

"Albina" - on že berioznik :---)

..

Beriozkinas Trisdešimtrublinis ramiausiai ir oriausiai (ir gausiai) varo kremlinius"komentarus" į mūsų demokratiškus laikraščius.Ir spausdinam. Ir - tikriausia - dar ir honorarą mokam...

Nenoriu Beriozkino

Na - kodėl aš turiu mokėti pinigus už laikraštį,kurį nuolat teršia jau Kremliaus apmokėto agentėlio DEMAGOGIJA... Ar ne perdaug šiam tipeliui dvigubų pinigų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS