Lietuvoje B. Gatesas tik plytas tampyti galėtų | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE B. GATESAS TIK PLYTAS TAMPYTI GALĖTŲ

Garsus profesorius Alvydas Nikžentaitis skaitomiausiame portale delfi.lt aprašė sveiku protu nesuvokiamą situaciją. Į Lietuvą norima pasikviesti dirbti vieną aukščiausios klasės intelektualą. Ir štai prasideda tragikomedija. Migracijos departamento darbuotojai reikalauja to, ko net nėra formaliai parašyta oficialiuose reikalavimuose. O svarbiausiai, jog reikalauja tokių dokumentų, kurių jokia institucija neišdavinėja. Galiausiai pasiūlo, kad Darbo birža išduotų pažymėjimą, jog tai iš tiesų yra aukštos kvalifikacijos asmuo, o ne šiaip tyrėjas. Kitaip tariant, sukuria tipinę lietuvišką biurokratinę situaciją – „nueik nežinia kur, padaryk, nežinia ką, atnešk nežinia ką“.

Įsivaizduoju, kas būtų, jei dėl kokių nors priežasčių Lietuvoje dirbti panorėtų Billas Gatesas, „Microsoft“ įkūrėjas. Jis net nebūtų prilygintas aukštos kvalifikacijos darbuotojui. Juk ne tik kad disertacijos neparašė, bet ir universiteto nebaigė. Jei kokia nors įmonė ar koks nors universitetas jį norėtų įtraukti į inovatyvaus produkto sukūrimą, Billui tektų kapituliuoti prieš nepalaužiamus Migracijos departamento darbuotojus. Geriausiu atveju Lietuvoje jis galėtų dirbti kokiu pagalbiniu darbuotoju statybose.

Reikia pasakyti, kad Vidaus reikalų ministerijos atsakingi darbuotojai vis dėlto sureagavo į šią situaciją. Susisiekę jie paaiškino, kad tokia situacija yra nenormali, kad pavesta išsiaiškinti dėl darbuotojos veiksmų. Tai teikia vilčių, kad aukščiausias politikų ešalonas puikiai supranta, kokios biurokratinės džiunglės apraizgė Lietuvą.

Kiek šimtų milijonų eurų yra išleista įvairiausiems elektroniniams projektams. Juk tai buvo kuriama tam, kad būtų taupomas gyventojų laikas, o patys biurokratai galėtų gauti duomenis, kurie jiems yra reikalingi. Be to, kiek daug kalbėta apie vieną langelį, tačiau iki šiol niekas taip ir neparodė, kur jis yra, nes nuėjus pas vieną biurokratą, jis siunčia pas kitą.

Ir ne vien bėda, kad mes turime biurokratų perteklių. Bėda ta, kad biurokratai, siekdami pateisinti savo egzistavimą, piliečiams primeta vis daugiau ir daugiau nereikalingų funkcijų, įvairiausių dokumentų pildymų ir panašių dalykų. Taip atimamas laikas ir energija iš žmonių. Taip žmonės, vietoj to, kad kurtų vertę sukuriančius dalykus, užsiima beprasmiu darbu.

Turiu pasiūlymą, kaip greitai ir efektyviai reformuoti mūsų biurokratiją. Ogi vieną mėnesį paskelbti, kad piliečiams užtenka tik kreiptis dėl jiems rūpimos problemos, o jau biurokratas per 3 darbo dienas turi pagal savo paties patvirtintas tvarkas sutvarkyti dokumentus. Ne žmogus pats vaikščios, ieškodamas pareikalautų dokumentų, bet biurokratas tai darys. Atlikdamas tai praktiškai pamatys, ką galima patobulinti. Kitaip tariant, atsisakyti perteklinių reikalavimų. Manau, kad po tokio eksperimento, mūsų valstybės aparatas taptų pavyzdiniu visame pasaulyje. Politikai, pirmyn, įgyvendinkite šį sumanymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Safyras

Jau daug metų girdime tuščias kalbas ir matome žurnalistinius rašinėlius žiniasklaidoje, tačiau viskas pasidaro daug sudėrtingiau, kai reikia rasti teisingos informacijos internete ar gyvenime, nes mėgėjų reklamuotis daug, bet paaiškinti žmogui tingi... Taip ir sukasi nereikalingi projektai, kurie sunaudoja daug pinigų, o galutinio rezultato nematyti. Rašyti disertacijas reikia laiko, noro ir pinigų, o kokia iš jų nauda, jei niekas jomis nesidomi? Kiekviena firma yra susikūrusi savo darbinius dokumentus, šablonus ir tikrai su tušinukais nerašo... Tačiau šokdinti mėgsta tikrintojai, nes jų darbo niekas netikrina..

petras

Kreipkites i baltu pirstiniu veikeja kuris sedi dabar gabrieliaus desineja,jis turi daug patirties tvaryti tokius reikalus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS