Ministro galva už kito ministro kėdę? | KaunoDiena.lt

MINISTRO GALVA UŽ KITO MINISTRO KĖDĘ?

„Valstiečių“ skelbta išganinga Lietuvai mintis, kad dirbs profesionalų vyriausybė, pražydo politinėje padangėje visu gražumu. Karšta dėl dviejų kėdžių, kurių viena tuščia ir į ją nori profesionalas teisininkas, o kitos įsistvėręs laikosi profesionalas ūkininkas pagal įgaliojimą.

Garsi sena nuostata apie munduro garbę puikiai sutampa su karbauskišku supratimu, jog saviems yra užuovėja, o likusiems – teisingumo sūpuoklės. Labiausiai Saulių Skvernelį, matyt, įžeidė, kad jo dalinyje tarnaujantį žemės ūkio ministrą užkabino valstybės vadovė, neatsiklaususi vyriausybės vado.

Mano šaltinių žiniomis, premjeras, susitikęs su prezidente, paprašė jos susilaikyti nuo bet kokių veiksmų ar pareiškimų. Prezidentei sutikus, jis jau po dienos sulaužė savo pasiūlytų paliaubų susitarimą ir paskelbė besikreipiantis į FNTT. Pastaroji, kaip žinia, Konstitucijos pažeidimų ar politikų moralės nevertina, o kriminalo Broniui Markauskui tikrai niekas neinkriminuoja, todėl šis kreipimasis tėra akių dūmimas. Seimo nario ir ministro B. Markausko veiklos ribas apibrėžia Konstitucijos 60 ir 99 straipsniai. 

„Tai kam premjerui kreiptis neteisingu adresu?“ – paklausite. Tiktai tam, kad laimėtų apie 10 dienų laiko, per kurias galima stumti Giedriaus Danėliaus kandidatūrą į teisingumo ministrus. Gerai informuotų šaltinių duomenimis, prezidentė paaiškino premjerui apie šio kandidato netinkamumą ir savo nuostatą jo atžvilgiu vos tik sušmėžavo kandidato pavardė.

„Tai kam premjerui jį taip stumti?“ – paklausite. Juk S. Skvernelis vis tiek jį pateikė, netgi raštiškai, kas yra reta praktika, o po to ėmėsi viešai vaidinti nustebusį, kodėl advokatas netinka prezidentei kaip ministras. Ar nebus skaidrumą propaguojantis S. Skvernelis po kilimu supynęs kebeknę: jei prezidentė nusileidžia, galima pripažinti, kad ji buvo teisi dėl B. Markausko, ir šis išmainomas į G. Danėlių ministro kėdėje?

Prezidentė su tuo negali sutikti mažiausiai dėl vienos akivaizdžios priežasties: jeigu tektų keisti advokatą prasidėjusioje ir prioritetine pripažintoje politinės korupcijos byloje, kur veikia dvi partijos ir „MG Baltic“ koncernas, naujam advokatui reikėtų bent pusmečio susipažinti su daugiatome medžiaga, ir byla sustotų. Premjeras teisintųsi naujojo ministro super profesionalumu, o prezidentė liktų moraliai atsakinga visuomenės akyse. 

Lieka neatsakytas klausimas, kodėl S. Skverneliui taip rūpi ministru turėti advokatą, kurio pasitraukimas iš bylos ją sustabdytų praktiškai iki Kalėdų, o pats jos įkarštis tuo atveju sutaptų su kitų metų rinkimų kampanijomis? Pavyko rasti ne vieną premjero pasisakymą apie politikų atsakomybę už korupcinius ryšius, tačiau nepavyko aptikti nė vieno žodelyčio apie „MG Baltic“ koncerno vaidmenį ir galimai jo naudotas virvutes politikams valdyti.

Teko girdėti, jog dabar zonduojama, ar įmanoma Lietuvoje taikyti moldavišką variantą, kada Moldovos parlamentas laikinai suspenduodavo atvirai prorusišką prezidentą, norėdamas patvirtinti jo blokuojamą ministrą. Svaigstama net nekreipiant dėmesio į konstitucinę valstybės sąrangą. Nuoseklus žingsnis po premjero atlaidumo B. Markauskui. Per intrigas nusigyventa iki įkvepiančio pavyzdžio – Moldovos! Žarstymasis ministrais kaip kareivėliais dėl asmeninės karjeros tikrai nėra profesionalaus valstybės valdymo požymis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Cha cha cha

Bogdanas visiškai teisus - Prezidentė trukdo gandragalvių profesionalams dirbti ir kaišioja pagalius į ratus. Dabar gandragalvių kandidatas Giedrius Danėlius gina MG Boltik interesus kaip advokatas. Bet kokios atsivertų Danieliui galimybės ginti MG Boltik interesus jam tapus teisingumo ministru? .........Ir čia Prezidentės šachas.

tokie įpratę MOKYTI,

tai sovietinio profesoriaus, mokslinio KOMUNIZMO ideologo,konservatorių SENOLIO patarėjo --RAŠLIAVA

nemanau ,kad reikalingas svetimšalio PATARIMAS

kad visi ATVYKĖLIAI į ŠALĮ būtų kuklesni, pradėtų nuo SAVĘS ir nemokytų kaip gyventi-- taip greičiau PRITAPTŲ prie lietuvaičių gyvenimo būdo, ir nereikėtų neobjektyviais PATARIMAIS kiršinti VIETINIŲ.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS