Neapvogta mama dosnesnė | KaunoDiena.lt

NEAPVOGTA MAMA DOSNESNĖ

Simboliška, kad vakar, prasidėjus (eilinei) pilietinei akcijai, skirtai atkreipti dėmesį į šešėlinės ekonomikos daromą žalą valstybei ir gyventojams, naujienų sraute švystelėjo dar pora žinučių apie nešvarius pinigus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba perdavė teismui baudžiamąją bylą dėl Klaipėdos valstybinių jūrų uosto ir "Latvijas tilti" korupcijos. Veik prieš metus paviešintame tyrime minimas tūkstantinis kyšis, kuris galėjo tapti katalizatoriumi neteisėtais būdais stiprinant abiejų šalių verslininkų ryšius. Viešųjų tyrimų tarnybai įtarimų kilo dėl Policijos departamento paskelbto konkurso naujiems automobiliams pirkti – įtariama, kad pirkimo sąlygos galėjo būti subalansuotos vienam pardavėjui.

Pastarosios naujienos, kaip ir patys įvykiai, tokie banalūs nūdienos Lietuvoje, jog vargiai krenta į akį asmenims, tiesiogiai nesusijusiems su šiomis istorijomis. Ar gali būti kitaip, kai aukščiausio lygio, ne vieną priesaiką tarnauti tautai ir Lietuvai davę politikai šelpiasi "paskolomis" viskio dėžutėse, armiją bandoma ginkluoti auksinėmis šakutėmis, o skaidrūs valstybinių institucijų, valstybės valdomų įmonių vadovų ir privačių asmenų santykiai stebina labiau nei vokeliai?

Jei pagundoms neatsispiriama valstybės Olimpe, kodėl papėdėje gyvenantys paprasti mirtingieji turėtų galvoti, kad "vogti iš valstybės – tas pats kaip vogti iš mamos kišenės"?

Tokiame kontekste bet kokia viešųjų ryšių akcija, kai bandoma pažadinti piliečių sąmoningumą, atrodo kaip Sizifo desperacija. Jei pagundoms neatsispiriama valstybės Olimpe, kodėl papėdėje gyvenantys paprasti mirtingieji turėtų galvoti, kad, kaip vakar priminė finansų ministras, "vogti iš valstybės – tas pats kaip vogti iš mamos kišenės"?

Žinoma, kad taip: nepaisant visko, kiekvienas turime galvoti ne tik apie savą, bet ir "mamos" kišenę. Juk būtent dėl šios priežasties – kai etalonu laikoma ne pavienių politikų, bet piliečių sąžinė, ir emigruojame į airijas bei norvegijas. Socialinė apsauga, sutvarkyta infrastruktūra, gatvės ir vaikams palankus švietimas – visa tai įmanoma sukurti bet kurioje šalyje, tereikia tik, prieš kišant ranką į mamos kišenę, pagalvoti, kad neapvogta ji bus gerokai dosnesnė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ui

Ką tokia išdrikus mama, tai jau padori pamotė geriau!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS