Norint padalyti, pirmiausia reikia uždirbt | KaunoDiena.lt

NORINT PADALYTI, PIRMIAUSIA REIKIA UŽDIRBT

Norint pinigus padalyti pirmiausia juos reikia uždirbti. Su šiuo teiginiu, manau, sutiktų dauguma blaiviai mąstančių ir taikiai nusiteikusių žmonių. Sakau taikiai nusiteikusių, nes kai kas iš savo asmeninės patirties, kai kas iš pasakojimų žino, kad buvo laikas, kai iš žmonių turtas buvo atimamas ir dalijamas. Nuoširdžiai tikiuosi, kad tokie laikai nebegrįš niekada, o mūsų visuomenės vystymosi raida žengs ne revoliucijos, o evoliucijos keliu.

Didžiausia problema šiandien, kad pas mus uždirbančiųjų pinigus katastrofiškai mažėja, o tų, kuriems reikėtų juos padalyti, gretos auga geometrine progresija. Teoriškai viskas lyg ir aišku: kad būtų didesnis valstybės biudžetas, reikia sudaryti palankias verslui sąlygas, skatinti pačių piliečių verslumą, pritraukti užsienio investuotojus. Tada bus didesnis BVP (bendrasis vidaus produktas), turėsim daugiau ką dalyti ir galbūt užteks ir mokytojams, ir gydytojams, ir pensininkams. Tačiau ar tikrai taip bus?

Mūsų visų sukuriamas bendrasis vidaus produktas artėja prie 50 mlrd. eurų, apie 15 tūkst. eurų kiekvienam gyventojui, ir tai nėra labai prasti rodikliai ES kontekste. Kur kas prasčiau mes atrodome pagal biurokratų skaičių, tenkantį gyventojams. Lietuvoje šiandien realiai gyvenantiems 2,8 mln. gyventojų tenka apie 60 tūkst. įvairaus rango valdininkų. Čia mes stipriai lenkiame savo kaimynus.

Akivaizdu, kad turėtume ne tik stengtis uždirbti daugiau pinigų, bet ir racionaliai juos leisti.

Džiugina, kad šiandien dėmesys šiai problemai skiriamas vyriausybėje. Aštuonios ministerijos jau sujungtos į bendrą interneto tinklą. VRM rengiamoje Baltojoje knygoje, nubrėšiančioje regioninės politikos gaires, siūloma atsisakyti žiedinių savivaldybių. Visa tai neblogos iniciatyvos, tačiau ar jų užteks problemai išspręsti?

Savivaldybių, kaip ir ministerijų, skaičių galime mažinti, tačiau užduotis, kaip padaryti, kad, jas sumažinus, nepadidėtų valdininkų skaičius, dirbančių po kitomis iškabomis (Lietuvoje, net ir panaikinus apskričių administracijas, valstybės tarnautojų nesumažėjo).

Mano nuomone, teisingas kelias būtų ne keisti savivaldybių, ministerijų, kitų valstybės institucijų skaičių, tačiau optimizuoti jų veiklą, panaikinant dažnai besidubliuojančias pareigybes, sustiprinant valdininkų administracinius gebėjimus taip, kad būtų galima efektyvi institucijų, kuriose dirbtų mažesnis valdininkų skaičius, veikla.

Gairės: BVP, pinigai, uždargis
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

o tamsta dauk uzdirbai saziningai kad gali dalinti ponuli kodel neini tvarkos daryti tarp vagiu o tik dalinti nori

UPEIVIS

Kad toks gudrus tai pritrauk investuotojus į Kauno krovininie prieplauka-juk pinigus ponuli įšaldei ilgam o gal ir amžiam

ATANAS

Gaila,kad Labanauskas dirbdamas LAIVYNE buvo pamiršęs,kad reikia mažinti valdininkų skaičių Tada buvo prisikvietęs papildomai visą puokštę NESPECIALISTŲ
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS