O kada uždraus kvėpuoti? | KaunoDiena.lt

O KADA UŽDRAUS KVĖPUOTI?

Būdavo įdomu skaityti apie pačius keisčiausius vienos didelės šalies valdžios sprendimus ir iniciatyvas (naujas štai toks: mažos krūtys siūlomos prilyginti fizinei negaliai), tačiau įvairių lygių mūsų valdantieji, regis, jau ima pirmauti. Kuo keisčiausios naujienos pilasi beveik kasdien.

Informacija iš Alytaus. Ten žmonės turi susimokėti už lietų. Labai įdomu kodėl, kaip apskaičiuojama to lietaus kubatūra ir kada pagaliau bus apmokestintas oras.

Mūsų pabiručiai privaloma tvarka įpareigoti kasdien išgerti po stiklinę pieno. Ir tie, kurie jo pakęsti negali, ir tie, kurie alergiški laktozei. Kas čia dar aiškinsis, pasakėm – gerk. O ką iš namų dabar įsidėti priešpiečiams į mokyklą tapo visai neaišku, draudžiamų produktų sąrašas ilgas kaip automagistralė. Kad traškučiai nėra gerai – sutinku, bet kuo netinka sumuštinis su normalia dešra ar, tarkim, šokoladas? Tai ko įdėti? Morkų ir salierų lapkočių? Jei anksčiau moksleiviai bėgdavo už kampo parūkyti, dabar turbūt bėgs suvalgyt tą kriminalizuotą sumuštinį, slėptą kaip Gralio taurė. Neįsivaizduoju, kaip neišmirė ligšiolinės moksleivių kartos, kaip mes patys neišmirėm, valgydami faktiškai bet ką. O ką darys mokytoja, pamačiusi moksleivį valgant ką nors iš juodojo sąrašo? Atims, statys į kampą, mes iš mokyklos?

Jei anksčiau moksleiviai bėgdavo už kampo parūkyti, dabar turbūt bėgs suvalgyt tą kriminalizuotą sumuštinį, slėptą kaip Gralio taurė.

Ir, žinoma, krosnys bei malkos. Aš suprantu, kiek toks nesąmoningas draudimas naudingas šilumos tiekėjams. Bet ar mūsų bonzos žino, kad oro taršos normos net miestuose pažeidžiamos itin retai, nekalbant jau apie kaimus ir vienkiemius. Ir ar jie žino, kaip kokios bobutės gyvena tuose vienkiemiuose, ar jie ten lankėsi? Ar jie žino, kad tokia bobutė toms pačioms malkoms iš savo apgailėtinos pensijos taupo gana ilgai, o tam, kad įsirengtų radiatorius, jai tektų taupyti dešimtmečius. Ir kur ji keptų naminę duoną ar kugelį? Pasidėjus ant radiatoriaus? Daugelyje turtingų valdininkų namų įrengti židiniai, kurie irgi kūrenami malkomis, o dūmai išeina pro kaminą. Tai gal tegu jie ir juos visų pirma patys sau užsidraudžia.

Tų potvarkių absurdiškumas yra viena jų pusė. Kita pusė, jog tai tampa privaloma visiems. Žmonėms nepaliekama pasirinkimo galimybė, žmonėmis nepasitikima, jie suvaromi į potvarkių gardus. Visi. O tai nėra laisvos ir demokratiškos valstybės bruožas, tai elementarusis totalitarizmas, kai viską už kiekvieną žmogų nusprendžia saujelė valdžią įgavusių puspročių. Ir jei jie galvoja, kad esmingai neskatina emigracijos – labai klysta.

Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Linas

Geras tekstas. O apie draudimus - ką pas mus reiškia žodis "Draudžiama" - tikriausiai nieko, nes labai daug lentelių kuriose kažkodėl rašoma "Griežtai draudžiama". Jos įrodo, kad "Draudžiama" yra tik šiaip - taip sakant švelniai draudžiama....

Alina

Šaunilis esate, Kęstuti. Visad taikliai ir su entuziazmu....

žmonių prievartavimu užsiiminėja putlerlando gerbėjai

tai verslinykai, už rublius lizingu prisipirkę sekėjų, kurių verslas giliai suleidęs šaknis rusijoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS