Palaiminimas vardu | KaunoDiena.lt

PALAIMINIMAS VARDU

Norite gero antaninių obuolių derliaus? Šiandien žolę nupjaukite prie pat obels – senovėje tikėta, kad per šv.Antaną taip padarius, jie užaugs kamuolio didumo. Na, į naktigonę, prasidėdavusią nuo Antaninių, tikrai nesileisite, bet Antaną nepamirškite pasveikinti.

Vardadienių sveikinimai buvo ypač populiarūs tarpukario Lietuvoje, tačiau ir vėlesniais laikais vardinės noriai ir smagiai švęstos. Šios tradicijos gyvybingumas šiandien priklauso nuo vardo populiarumo. Pagal vardus šiandien nesunkiai galime ir žmogaus amžių nuspėti. Aldona ar Nijolė – veikiausiai pusamžė ar vyresnio amžiaus, o štai Jonukų rastume ir pažeme besiritėjančių.

Anksčiau būta tradicijos duoti atsineštą vardą, bet šiandien tėvai mažai jos paiso. Tad ir ryt pasaulį išvydę berniukai vargu ar taps Antanais. Šis vardas teprisimenamas krikštijant. Krikštijamiems vaikams šventųjų vardai Lietuvoje duodami net nuo XVI a., bet ir šiandien tėvams būtų neprošal dažniau į šventųjų vardų sąrašą atsigręžti, nei pursloti savo fantazija…

Nuolat girdime raginimų atsakingai rinkti vardą naujagimiui, tačiau tėvų išmonė kasmet pagimdo bestselerius – kvailiausių vardų sąrašus. Pasijuokti skaitant aptikus juose Rizvanus ir Otanus, Olatokunbas arba Ripsimėjas nesunku, sunku žmonėms gyventi su tokia vardo ir savo tėvų neišmintingumo našta.

Vardas – ne tik identifikavimo ženklas, bet ir didele dalimi – likimas. Skambus ir gražus padeda gyventi, o kad sunku gyventi kvailų ir juokingų vardų savininkams, psichologai gali nesunkiai įrodyti. Tokiu vardu apdovanotieji turi daugiau kompleksų, bendravimo sunkumų, neranda ramybės. Pažinojau Ašarą, kuriai tėvai tikra žodžio prasme nulėmė ašarose paskandintą gyvenimą.

Nenuostabu, kad Vytautų klubo nariai turi ritualą padėkoti "už brangią žemę numylėtą ir gražų vardą paveldėtą". Klubai, susibūrę pagal vardą, – naujoji tradicija. Lietuvos Kazimierai, Vytautai, Arvydai, Birutės, Reginos smagiai ir prasmingai bendrauja, didžiuojasi savo kilmingais vardais.

Gairės: Antaninės, šventė
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jetau

Tai kad nebeliko antaninių obuolių Lietuvoj! Kaip ir baltųjų serbentų...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS