Pasmerkimo atlaidai | KaunoDiena.lt

PASMERKIMO ATLAIDAI

Š.Bartas iš užsienio grįžo namo, o čia – kanalizacijos avarija: visas jos turinys, tarsi sąžinės priekaištas, plūduriuoja, kur tik akys užmato.

Mat nekaltųjų mergelių licėjaus aktyvistės ašarų servetėlėmis užkimšo vamzdžius ir tikėjosi atominio sprogimo, kurio aidas apdergtų patį dėdę Oskarą. Juk tik dėl to pirmasis skundas dėl priekabių buvo paviešintas angliškai. Štai kokie mes kultūringi: paragavome svetimo vyno, visą naktį rodėme, ką turime, o po penkerių metų rėžėme Lietuvai: "Svolačius".

Tada į viešumą angelų galūnėmis išplasnojo jau visas to paties licėjaus choras, ir vienas po kito ore ėmė rangytis skausmingi rečitaliai: "Man prieš 10 metų parodė varpą!"

Dramatiška ta šventeivų patirtis: jie trokšta išsilukštenti iš vidutinybės kiauto, net tarsi ima jaustis ne asmeniu, o asmenybe, tačiau tada juos iš karto pakerta tokia panika, jog iš siaubo išsiveržia tik savireklaminis priekaištas. Tiesa, kelerius metus pavėluotas. Ir niekas nieko čia net neklausė paties Š.Barto, nes pas mus pasmerkimo atlaidai yra visuotiniai ir privalomi. Tai tiesiog valstybinė ideologijos dalis, paremta vis sukeičiamais vietomis herojais ir pasmerktaisiais.

Šiame disproporcijų tvartelyje į akis krenta tik vienas dalykas – žodis "genijus". Na, gal nereikia taip lankstyti lazdos? Žmogus juk labiau panašus į A.Tarkovskio ir I.Bergmano prisižiūrėjusį bičą, kuris beprasmiais vaizdeliais apmulkino visus Lietuvos snobus ir pusę Kanų. Tų bereikšmių saviveiklinių mizanscenų negelbsti nė koridoriuje stiklinį bokštą statantis tobuliausias dabarties prozininkas V.Morkūnas, nei metras E.Nekrošius, pučiantis šautuvo vamzdį taip, kaip aktorius V.Petkevičius alaus butelį spektaklyje "Pirosmani Pirosmani..."

Kaip ten bebūtų, bet kuriuo atveju geriau Š.Bartas negu tūkstantis reklaminių defloracijos prisipažinimų.

Gairės: Bartas, pasmerkimas
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Mergaitei Mašai

Nei to Barto vardas suterštas,nei ką.Argi jis ėjo į tų panų namus vyno gerti,ar jos pas jį.Matyt,panelėms nepasiekė pasiekti ko norėjo,kaip madinga sakyti,per lovą,tai dabar už tai bando keršyti.Dar suprasčiau,jei jisai į tų mergelių lovą būtų brovęsis. Dabar jos pačios save susiteršė daug labiau savo pačių noru.

Blūdas

Nepakantumo atmosferą grabinėtojų spiečiui, sugėlusiam ir tebegeliančiam tūkstančius(pavaldines dažniausiai),sukurti Lietuvoje ir pasaulyje nebus lengva.Bet pavyks. Kiek brudo bepilstytum,redaktoriau. O gal šis blūdas iš serijos- vagie, kepurė dega?

Puikus sarkazmas

Nors dėl Š.Barto filmų įvertinimo ne visai autinku: pav. man labai patinka jo ,,Eurazijos aborigenas", bet straipsnio pradžia laaabai vykusi - dešimt balų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS