Pavadinsi – (ne)pagadinsi | KaunoDiena.lt

PAVADINSI – (NE)PAGADINSI

Tėvai mums – nuo Dievo, o štai jų parinktas vardas – ne duotybė. Todėl, sulaukę pilnametystės, galite nebebūti Adeodatu, Karibatu, Sarge ar Gautuma – vardų kvailumo varžybose naujieji tėveliai demonstruoja neišsemiamą fantaziją… Kas kita – gatvių vardai. Įsikėlei į Šernų gatvę – ir nė krust. Kita vertus, geriau nei Sodų, nes Lietuvos miestuose šis gatvės vardas klonuotas per šimtą kartų. Pavadinti gatvę reikia išmanymo – ne mažesnio nei vaiką.

Naujausios krikštynos Kaune išvadavo Petrašiūnų gyventojus iš kebeknės: gatvelės nuo Ateities plento iki Taikos prospekto gyventojai iki šiol buvo sunkiai surandami, todėl šiai atkarpai suteiktas Perspektyvos pavadinimas. Ko gero, derinta prie Ateities? Tačiau viena, kai Amaliuose iš Chemijos gatvės atsišakojanti gatvelė gauna Kukučio vardą, derinant prie kaimyninių Kikilių ir Jerubių, kas kita, kai trumputei gatvės atkarpėlei pavadinti iš tarptautinių žodžių žodyno skolinamas toks valdiškas žodis "perspektyva". Gal turėtas mintyje sovietmečio pažadas, kad šiam rajonui skirta veržliai plėstis?..

Vardų kalba gali būti turtinga, daugiasluoksnė. Senosios sostinės gatvės gali papasakoti Vilniaus istoriją. Mėsinių gatvė cariniais laikais dar vadinta Apsirijėlių skersgatviu, nes čia tradiciškai prekiauta mėsa, netoli Arklių gatvės nuo seno veikė Arklių turgus, o Literatų – knygynėliai.

Šiemet minimi Vietovardžių metai pažadino viltį, kad gatvėms pavadinti bus noriau parenkami nykstančių ar išnykusių etninių vietovių vardai.

Šiemet minimi Vietovardžių metai pažadino viltį, kad gatvėms pavadinti bus noriau parenkami nykstančių ar išnykusių etninių vietovių vardai. Įkvepiančių pavyzdžių daug. Uostamiestyje naujai projektuojamo rajono gatvių pavadinimais nutarta įamžinti Mažosios Lietuvos vietovardžius. Beržininkų, Darkiemio, Elbingo, Galdapės gatvės – ar neskamba kaip muzika?

Kėdainiai gali didžiuotis ne tik gražiai sutvarkytu senamiesčiu, bet ir naujais gatvių pavadinimais, kurie gimė bendradarbiaujant istorikams ir kūrybingiems miesto gyventojams. Taip atsirado Tubių, Kruopinių, Dubinės, Klampučio, Smilgaičio ir kt. gatvės, o jauki bevardė Kėdainių senamiesčio gatvelė pavadinta Džiazo vardu. Tai irgi pažadas – tik kurti ne abstrakčias vizijas, o smagią nuotaiką miestiečiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nijolė

Skaitau, skaitau ir nesuprantu, kurgi tas akligatvis yra. Taikos prospektas siekia Petrašiūnus?! Ateities pl. tikrai kertasi su Taikos pr., bet tai lyg jau ne Petrašiūnai? Gal norėta pasakyt, kad toji Perspektyva atsiranda Petrašiūnų SENIŪNIJOJ?

laisvamanis

kiek raginau vieną pagrindinių miesto gatvių pavadinti Emigrantų, nes tokia tiesa, -tyla. Bijo savo darbų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS