Pavyzdys Lietuvai – Danija | KaunoDiena.lt

PAVYZDYS LIETUVAI – DANIJA

Danijoje gyvena 5,7 mln. gyventojų (2017 m.), Lietuvoje – 2,8 mln. (oficialiai). Danijos parlamente (Folketinge) dirba 179 parlamentarai, o Lietuvos Seime – 141. Danija yra viena iš turtingiausių pasaulio valstybių, o Lietuva, geriausiu atveju, vidutiniokė.

Ar dar ilgai lietuvių politikai, apžvalgininkai, politologai ir kt. ignoruos faktą, kad Lietuvą valdančių asmenų skaičius absoliučiai nekoreliuoja su šalies gyventojų skaičiumi? Negana to, jog toliau blogėjant demografinei situacijai, (dar) dirbantieji gyventojai paprasčiausiai nebesugebės išlaikyti valstybės aparato?

Idėja mažinti Seimo narių skaičių sukėlė šurmulį. Ko tik nebuvo pasakyta: esą ši idėja yra pasiskolinta iš Rytų (Rusijos), dėl to savaime yra pavojinga. Tik nelabai aišku, kodėl iš Rytų, nes netgi Rusijoje, kurioje sprendimus priima tik Kremlius, veikia dviejų rūmų parlamentas – Valstybės Dūma (žemieji rūmai) ir Federacijos Taryba (aukštieji).

Dar teigiama, neva Seimo narių skaičiaus mažinimas nuves Lietuvą į autoritarizmą – suprask, mūsų šalis taps antrąja Baltarusija, nes sumažėjus Seimo narių automatiškai išaugs prezidentūros galia. Bet niekas Seimo naikinti nesiruošia, ar ne taip?

O žmonių Lietuvoje mažėja ir mažės, tad proporcingai turi mažėti ir valdžios vyrų bei moterų.

Pagaliau esą kuo mažiau bus Seimo narių, tuo juos lengviau bus paveikti, papirkti ir t.t. Lyg dabar yra labai sunku: štai vienas Seimo narys, jei tikėsime viešojoje erdvėje pasiekiama informacija, bendravo su verslininkais iš grėsmingų Rytų, kitas – su vietiniais kapitalistais ir, ko gero, tenkino jų norus. Kuo tai susiję su tuo, koks yra Seimo narių skaičius?

Trumpai tariant, visi šie argumentai nėra rimti. Vienintelis rimtas argumentas – Seimo narių (ir ne tik jų, o ir kitų valstybės institucijų tarnautojų) skaičius turi atitikti šalies gyventojų skaičių. O žmonių Lietuvoje mažėja ir mažės, tad proporcingai turi mažėti ir valdžios vyrų bei moterų.

Gairės: Seimas, Lietuva, Danija
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Aldonai

na ir kas tie ,,mokymai"Ar daug padėjo mūsų korumpuotagalviams dykaduoniams?Jie savo aukštos gyvenimo kokybės dėl kažkokios nykstančios ir emigruojančios pypalų visuomenės tikrai nekeis.O geriau, racionaliau dirbti ir labjau apgalvotai planuoti daug laiko atima.Ir jėgų.Ar to jiems reikia...

Teisingai, albina

Beržiūnas - ne politikas. Jis Kremliaus politikos kareivis.

albina

Patyčios atsiridena paskui kiekvieną mąstantį nors kiek kitaip nei nežinia kas TOKS nusprendė.Perskaitau straipsnį ir reaguoju,nes ir kilusiems iš kaimo neuždrausta nei skaityti,nei gyventi.Man labai patinka Autoriaus pasisakymai,nors jis ne politikas,ne ekspertas.Ir kodėl vietoj paprasto sakinio,kad Jums nepatinka,reikia išlieti tulžį ant Autoriaus ir pritariančių skaitytojų?Danija,beje,labai daug mokymų ir seminarų organizavo Lietuvoje po 1991 metų,jų socialinė politika domina JAV:didžiuliai mokesčiai neerzina žmonių,nes jie labai daug gauna atgal.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS