Pontifiko stebuklai | KaunoDiena.lt

PONTIFIKO STEBUKLAI

Ketvirtį amžiaus laukę antrosios Romos popiežiaus viešnagės, tėvo Pranciškaus viešnagę aptarinėsime turbūt tiek pat dienų. Stebėsimės nuoseklumu – kai ne tik kalba apie rodytiną dėmesį mažutėliams, bet ir pats jį rodo. Visą savaitgalį praleidžia svečiuose pas mažutę ir dėl to nevisavertiškumo kompleksų vis padraskomą bendruomenę, saugančią katalikybės sienas rytuose.

Minioje pastebėjo patį mažiausią žmogų, o mūsų kasdienybėje – net tą simboliškai nesimbolišką dviejų sostinių krepšinio komandų dvikovą. Kalba apie tikrąsias vertybes – ir važinėja šių dienų Lietuvos masteliais nesuvokiamai kukliu automobiliu iš pigiųjų segmento. Kažin kodėl būtent Lietuvoje kviečia ne šiaip krikščioniškai mylėti artimą savo, bet priimti kiekvieną su jo kitoniškumais? Tarsi žinotų pas mus vis didėjančią jau ne tik socialinę, bet ir kultūrinę atskirtį tarp norinčiųjų vadovauti ir tiesiog dirbti, amžinųjų lyderių ir intravertų, negalinčių atsigėrėti savo asmenukėmis keturkojų prieglaudos fone ir nepastebimai užauginančių svetimus neįgalius vaikus. Kas popiežiui Pranciškui pasufleravo mūsų problemišką santykį su istorija?

Kažin kodėl būtent Lietuvoje kviečia ne šiaip krikščioniškai mylėti artimą savo, bet priimti kiekvieną su jo kitoniškumais?

Pripažinkime: iš tiesų dažniau nei reikėtų spekuliuojame tautos kančia, paverčiame ją savo merkantilinių projektų įstatiniu kapitalu, tačiau ignoruojame kūnu ar dvasia okupacijos kančią patyrusius žmones, jų patirtį. Ir ta subtili veidrodžio metafora, kvietimas, užuot mėgavusis savimi, pastebėti savo artimuosius. Juk turėdami mažne sparčiausią pasaulyje internetą turbūt ir savo virtualiųjų kopijų – asmenukių sakurų, kalėdų eglučių ar egzotiškų atostogų peizažų fone – prikepame šalies masteliu išskirtinai daug. Dar, žinoma, stebėsimės, kodėl reikia leisti tiek pinigų vienam žmogui garbinti, kai aplink tiek skurstančiųjų. Murmėsime, patys nesuprasdami, kad mūsų murmesys užgožė pontifiko ne atrastas, bet tik primintas tiesas – universalias, tinkančias nepriklausomai nuo konfesijos, amžiaus ar socialinės padėties.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tdk

Šita foto tikras stebuklas)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS