Profsąjunga: FNTT turi būti konkurencinga | KaunoDiena.lt

PROFSĄJUNGA: FNTT TURI BŪTI KONKURENCINGA

  • 1

Ne taip seniai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnų profesinės sąjungos vairą perėmė nuo 2012 m. šioje tarnyboje dirbantis Miroslavas Kazakevičius. Pokalbis su FNTT pareigūnų profsąjungos pirmininku apie tarnybos kasdienybę ir perspektyvas.

– Kaip profesinei sąjungai sekasi bendrauti su FNTT vadovybe?

– Naujoji vadovybė atvėrė akis Vyriausybei, kad būtina stiprinti FNTT. Tarnybos raumenys jau auga ir užtikrintai augs, o tai visiškai sutampa su profesinės sąjungos interesais. Galiu pasidžiaugti, kad ši vadovybė turi supratimą dėl profesinės sąjungos prasmės ir teikiamos naudos tarnybai. Vis dėlto nesutinka sudaryti kolektyvinės sutarties ir prisilaiko atstumo.

– Ar apsaugoti tarnybos pareigūnų interesai?

– Tarnybos pareigūnų interesais ir saugumu turėtų pasirūpinti valstybė jau vien dėl patikėtos veiklos – valstybės finansų sistemos apsaugos. Tačiau pareigūnams verta ir patiems pasirūpinti savuoju imunitetu ir ypač dėl to, kad vidaus tarnybos sistema turi savo specifiką. Šiam reikalui puikiai tinka FNTT pareigūnų profesinė sąjunga.

– Ar dažnai tenka ginti profesinės sąjungos narių interesus?

– Šiuo metu profesinė sąjunga kažkokių degančių rūpesčių neturi. Yra pavieniai atvejai, kai narių interesai ginami teisminiu keliu. Didžioji dalis rūpimų klausimų su tarnyba pradedami spręsti elementariu būdu – draugiškai diskutuojant ir po to priimant kuo palankesnius sprendimus.

– Ar narystė profsąjungoje svarbi tik prireikus gynybos?

– Profesinės sąjungos biudžetą sudaro tik pačių narių įnašai, kurie yra išskaitomi iš darbo užmokesčio. Šiuo laikotarpiu profesinė sąjunga nepatiria reikšmingų išlaidų narių interesų aktyviajai gynybai teismuose, todėl veikla orientuota ir į platesnį pareigūnų interesų ratą – organizuojame bendrą pareigūnų laisvalaikį bei kitokią veiklą.

FNTT tyrimai specifiniai – intelektualūs ir sudėtingi, todėl prokurorų negeidžiami.

– Ką profesinei sąjungai pavyko nuveikti per jos gyvavimo laikotarpį?

– Iš įdomesnių istorijų, besitęsiančių iki šiol, kai dar 2015 m. keliolika pareigūnų paprašė išduoti jiems teisėtai priklausančias uniformas. Kadangi jų jiems neišdavė, paprašė išmokėti kompensaciją už tai. Pastarosios tarnyba taip pat neišmokėjo. Profsąjunga atstovavo šiems pareigūnams teisme. Šiemet teismas nutarė – pareigūnams priklauso kompensacija už patirtą žalą dėl neišduotų uniformų. Kompensacija buvo išmokėta už tarnybos laiką iki 2015 m. O toliau – nė per žingsnį. Už laikotarpį nuo 2015 m. iki dabar jokių kompensacijų pareigūnai negavo, o tie, kurie nesikreipė į teismą, negavo nieko. Žodinis administracijos pažadas išspręsti kompensacijų dėl uniformų klausimą yra, bet nežinia, kada jis bus ir ar bus ištesėtas.

– Kas tokioje tarnyboje turėtų būti varomąja jėga?

– Tarnybos vykdomos veiklos proveržiui reikšmingiausią įtaką turi darbuotojai. Tarnybai neužtenka tiesiog patriotiškai nusiteikusio pareigūno ar darbuotojo. Svarbu, kad jis būtų gabus. Vieša paslaptis, kad geri FNTT darbuotojai yra paklausūs ir privačiame sektoriuje bei viliojami patrauklesnėmis darbo sąlygomis.

Valstybė turėtų pasirūpinti, kad FNTT, kaip darbdavys, būtų geidžiama ir konkurencinga, išlaikomi produktyvūs darbuotojai ir pritraukiami talentingi naujieji.

Šiuo metu vykdomosioms institucijoms pavesta įgyvendinti naująjį įstatymą dėl tarnybos pareigūnų algos koeficientų. Profesinė sąjunga bendrauja su tarnyba bei Vidaus reikalų ministerija ir tikisi, kad naujojo įstatymo normos bus taikomos visiems tarnybos pareigūnams vienodai. Profesinei sąjungai nerimą kelia svarstomas faktinis įstatymo pritaikymas, kurio nuostatomis jaunų pareigūnų algos koeficientas nuo kitų metų staiga pasivytų senųjų pareigūnų turimą koeficientą, kurį jie užsitarnavo per 10–20 karjeros metų.

– Ne vienas FNTT tyrimas užtrunka ilgai. Ar tai priklauso tik nuo pareigūnų ar yra kitų dalykų šiame procese?

– Ypatingą reikšmę tarnybos atliekamuose tyrimuose užima prokuratūra. Prokurorai organizuoja tarnybos pareigūnų darbą. Prokuratūroje teigiami pokyčiai vyksta, bet, deja, dar pasitaiko atvejų, kad prokurorai stokoja profesionalumo atliekant ikiteisminius tyrimus. Dirbant su profesionalumo stokojančiu prokuroru, FNTT pareigūno interesai tampa pažeidžiami. Jau teko ginti pareigūną nuo paskirtos nuobaudos dėl netinkamai atlikto tyrimo. FNTT tyrimai specifiniai – intelektualūs ir sudėtingi, todėl prokurorų negeidžiami. Vertėtų prokuratūrai skatinti šios srities patrauklumą.

– Visuomenė stokoja informacijos apie FNTT pareigūno kasdienę veiklą ir ypatumus. Ar galima atskleisti šį paslapties šydą?

– Viešais duomenimis, FNTT dirba apie 320 darbuotojų, iš jų apie pusę – statutinių pareigūnų, pusė – valstybės tarnautojų ir mažoji dalis pagal darbo sutartį dirbantys darbuotojai.

Pareigūnams būtina planuoti ir atlikti visus procesinius veiksmus ypatingai kruopščiai ir kokybiškai, nes tiriamųjų asmenų pasitelkti aukščiausios prabos advokatai ar netgi advokatų bendrijos yra nuolat pasirengusios išnaudoti tiriamojo asmens naudai bet kokią pareigūno ar pareigūno atliekamo proceso veiksmo klaidą su galima perspektyva, kad dėl to tas pats pareigūnas gali būti asmeniškai patrauktas atsakomybėn. Kartais pajuokaujame, kad pareigūno pavienė klaida gali užtraukti sunkesnę atsakomybę nei atsakomybė už tiriamąją nusikalstamą veiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Stosiu i profsajunga

SUSIJUSIOS NAUJIENOS