Skaudžiau nei liga | KaunoDiena.lt

SKAUDŽIAU NEI LIGA

Minint pasaulinę kovos su vėžiu dieną, sergantieji ir juos gydantieji pasinaudojo proga atkreipti dėmesį į onkologinius susirgimus lydinčias lėtines visuomenines ligas. Tai – ne tik nuo lietuviškos sveikatos apsaugos sistemos tikriausiai nebeatsiejamas pinigų deficitas.

Žmonių abejingumas savo sveikatai, kai profilaktiškai pasitikrinama tik paraginus susirgusiai garsenybei. Dar ir nedovanotinas, net nusikalstamas, valdininkų nesugebėjimas operatyviai reaguoti į mokslo pasiekimus, suteikti doriems mokesčių mokėtojams galimybę jais pasinaudoti. Tačiau bene pirmą kartą drąsiai prabilta apie nelygybę, kurią Lietuvoje patiria onkologiniai ligoniai. Draudimo bendrovės nenori mokėti išmokų, bankai – suteikti paskolos. Net tada, kai medicina konstatuoja, jog ligonis pasveiko, jis negali įsivaikinti, susilaukti savo vaikų iš užšaldytų embrionų.

Bene pirmą kartą drąsiai prabilta apie nelygybę, kurią Lietuvoje patiria onkologiniai ligoniai.

Nelygybė onkologinių ligonių atžvilgiu mutavusi iki absurdiškų savidiskrimacijos formų, kai diagnozę patys ligoniai stengiasi slėpti it Antano Vienuolio aprašytoji Veronika – nesantuokinį nėštumą. Priežastys – absurdiškas gėdos jausmas. Juk lyderius garbinančioje visuomenėje bemaž nepadoru nenorėti tapti bent savo kiemo žvaigžde, ką bekalbėti apie prisipažinimą sunkiai susirgus. O kur dar požiūris į darbingumą. Nepaisant medicinos pažangos, daugybės pavyzdžių, kai liga ne tik įveikiama, bet sėkmingai nugyvenami dešimtmečiai, onkologinis susirgimas tampa neoficialiu trikdžiu siekti karjeros aukštumų. Tokia aplinkinių reakcija kerta skaudžiau nei piktoji liga.

Kovos su vėžiu diena praėjo. Prireiks dar ne vienos, kad pasikeistų mūsų požiūris į šią ligą, į medicinos inovacijoms trukdančius politikus ir į tuos, kas savo pavyzdžiu primena, jog raupsuotųjų laikai – seniai praeityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cha cha cha

Sveikatos ministras Veryga visomis proto išgalėmis rūpinasi, kad kuo mažiau visuomenėjė liktų vėžininkų – siūlo pigiausius vaistus ir tų pačių nėra. Pagal „profesionalią“ gandragalvių programą numatyta sveikatinti visuomenę. Paprasčiausiai ir efektyviausiai to galima pasiekti atsikračius pensininkų, vėžininkų ir kitų besveikačių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS