Trukt už vadžių | KaunoDiena.lt

TRUKT UŽ VADŽIŲ

Šiomis dienomis labiau nei saulė daugelį kaitina nerimas. Tūkstančiai pateikusiųjų prašymus studijuoti laukia žinios, ar pelnė vietą savo svajonių universitete ar kolegijoje. Pirmieji stojimo į aukštąsias mokyklas rezultatai paaiškės jau ryt. Valstybė šiemet finansuos beveik 37 tūkst. pirmakursių mokslus: 16,8 tūkst. aukštosiose ir 20 tūkst. profesinėse mokyklose. Pernai į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose priimta 14,5 tūkst., profesinėse – apie 19 tūkst. Atrodytų – puiku! Jei tik ko nors daugėja – gerai!

Tačiau leiskite pacituoti: "Lietuvoje per daug žmonių įgyja aukštąjį išsilavinimą. 75 proc. pagrindinę mokyklą ir gimnaziją baigusių moksleivių renkasi studijas universitete. Pagal šį rodiklį Lietuva pirmauja tarp ES šalių." Kas taip pasakė? Žinoma, asmuo, kuris pirmiausia ir turi disponuoti tokia informacija – švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Na, o dabar toks déjà vu: "Lietuvoje aukštojo mokslo siekia per daug abiturientų. 75 proc. pagrindinę mokyklą ir gimnaziją baigusių moksleivių renkasi studijas universitete. Pagal šį rodiklį Lietuva pirmauja tarp ES šalių." Čia irgi – švietimo ir mokslo ministro žodžiai, tik metai – 2010-ieji, ir asmuo, ėjęs šias pareigas, kitas – Gintaras Steponavičius.

Apie masinį abiturientų stojimą į aukštąsias mokyklas ir nepakankamą profesinį orientavimą kalbame jau beveik dešimt metų!

Apie masinį abiturientų stojimą į aukštąsias mokyklas ir nepakankamą profesinį orientavimą kalbame jau beveik dešimt metų! Dabar galima būtų vėl tuo pačiu sinchroniniu principu cituoti, kaip: daugiau dėmesio skiriama, analizuojama, keičiama... Bet palikime šią retoriką ministerijų kabinetams ir žaliesiems propagandiniams laikraščiams. Ten gyvenimas "gerėja".

O mes, kai sugenda skalbimo mašina, teka vanduo iš klozeto bakelio, praskylėja vamzdis, sukame galvą ne mažiau nei vaikui renkantis aukštąją: kur?! Gauti gero meistro kontaktus tolygu laimėti loterijoje, o ir gavę nesidžiaukite. Lauksite kelis mėnesius, sumokėsite tiek, kiek sau atostogoms neskiriate. Nieko nepadarysi, mes juk – aukštojo išsilavinimo tauta.

Gairės: studijos, mokslai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS