Žmoniškumo išbandymas | KaunoDiena.lt

ŽMONIŠKUMO IŠBANDYMAS

Atšalo. Buvome jau ir užmiršę, ką reiškia nuo kvėpavimo apšerkšniję šalikai, antakiai ir blakstienos. Prieš pat kalendorinį pavasarį atėjusi žiema tapo tikru išbandymu neišskridusiems paukščiams, seniems automobiliams, vienišiems senoliams, benamiams ir mūsų žmoniškumui.

Slidu, ir net Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties darbuotojai suklumpa. Kai praeiviai Lentvaryje bandė iškviesti greitąją galbūt nušalusiam benamiui, stoties darbuotoja nepasivargino išklausyti paskambinusiosios iki galo ir, vaizdžiai tariant, nutrenkė ragelį. Gerai, kad toks elgesys nekainavo žmogaus gyvybės, kaip senu liūdnai pagarsėjusiu atveju Vilniuje, kai dėl bendrosios pagalbos centro darbuotojų vangumo nuo užpuoliko rankos žuvo verslininkas.

Medikai duoda suprasti, esą benamiai – patys kalti: dažnai sušąla būdami neblaivūs, nes tuomet nejaučia šalčio ir nuo jo visiškai nesisaugo. Išeina, kad, įsigaliojus Aurelijaus Verygos inicijuotiems prekybos alkoholiu apribojimams, tokių mirčių turėtume sulaukti mažiau. Kaip ir smurto šeimoje bei prieš vaikus atvejų – juk kumščio politikos dažniausiai taip pat griebiamasi išgėrus. Kol kas statistika rodo, kad smurto prieš vaikus atvejų per pastaruosius penkerius metus padaugėjo daugiau nei dvigubai. Nors specialistai sako, kad tai liudija nebūtinai blogėjančią situaciją (esą dėl jautresnės tapusios visuomenės apie daugiau smurto atvejų pranešama atitinkamoms tarnyboms), situacija kelia nerimą. Ar šią statistiką labai pakeis A.Verygos įstatymas, matysime po metų.

Tačiau grįžkime prie šąlančiųjų. Socialiniai darbuotojai atvirauja, kad šąla toli gražu ne tik benamiai. Dažnai – ir vieniši skurde gyvenantys senoliai. Neseniai paaiškėjo skandalinga statistika, kad pastaraisiais metais Lietuvoje nuo šalčio miršta daugiau gyventojų, nei žūsta keliuose. Štai 2016 m. nuo šalčio mirė 232 gyventojai. Tai yra triskart daugiau nei šaltesnėje ir didesnėje Suomijoje.

Šalčio aukų statistika dar kartą priminė apie dvi Lietuvas – elito ir varguolių. Ir apie valstybės negebėjimą teikti efektyvią pagalbą tiems, kuriems jos reikia. Skurstantiesiems ir toliau dažnai belieka laukti geranoriško kaimynų, bendruomenės palaikymo, maltiečių ar kitų savanorių su samčiu karštos sriubos ar glėbiu malkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS