Šiukšlės ir išmanieji ekranai | KaunoDiena.lt

ŠIUKŠLĖS IR IŠMANIEJI EKRANAI

Nosį riečiantis iki šiol vangiai mūsų mieste (beje, ir visoje šalyje) rūšiuojamų šiukšlių kvapas ir plačiausias pasaulio erdves atveriantys išmanieji ekranai. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šie du reiškiniai lyg ir neturi nieko bendro, tarp dviejų kintamųjų – jokios koreliacijos. Kita vertus, gali būti, kad miesto valdžiai padidinus mokestį už šiukšlių išvežimą ir gerokai patuštinus mokesčių mokėtojų kišenes, miestui atsivertų galimybės įgyvendinti jau seniai (tik mintyse!) puoselėjamus planus, siejamus su gyventojų gerove. Tad lyg ir norėtųsi daryti išvadą, kad geram gyvenimui sukurti tiek ir tetrūksta – padidintį mokestį už mišrių atliekų išvežimą ir – vualia! – geras gyvenimas garantuotas, išmanieji ekranai mums visiems atveria plačias galimybes. Tačiau šiame sprendime pamirštama atsižvelgti į svarbiausią užslėptą kintamąjį – gyventojų nuomonę, sprendžiant svarbiausius miestui klausimus.

Va taip ir išlenda yla iš maišo – šiukšlės ir išmanieji ekranai, valdžios pažadai prieš Savivaldos rinkimus ir realūs veiksmai jau po Savivaldos rinkimų, valdant miestą ir rūpinantis miestiečių gerove. Jokios koreliacijos!

O viskas, rodos, taip paprasta – žmonėms tereikia, kad mieste būtų saugu (juk norisi ir vakare pasivaikščioti Laisvės alėjoje!), iš krano namie bėgtų švarus (bet ne aukso vertės!) vanduo, tvarkingos gatvės nelaužytų automobilių, būtų teikiamos nebrangios ir kokybiškos komunalinės paslaugos (tik apskaičiuojamos sąžiningai, neapgaudinėjant kauniečių!). Kai jaunas ir, rodos, daug žadantis miesto meras savo kadencijos pradžioje garsiai visiems pažadėjo sprendžiant svarbiausius miestui klausimus pirmiausia atsižvelgti į gyventojų nuomonę, patikėkit, tai užkabino ir mane – aš nuoširdžiai patikėjau, kad taip ir bus. Nes mano, kaip Kauno patrioto, pagrindinė siekiamybė, dėl kurios verta šlapinti kojas ganėtinai purvinoje valdžios atstovų intrigų ir nelogiškų sprendimų upėje, – žmonių gerovė ir realus darbas jų labui.

Taigi, kas šiukšlina mūsų gatves, namus, butus – žmonės ar kvadratiniai metrai? Žmogus išgers penkis bambalius alaus, tvarkingai juos surūšiuos ir įmes į plastikui skirtą konteinerį. Kažin, kiek išgers ir kur tuščius bambalius padės kvadratiniai metrai?

Esu tikras, kad tokie ir panašūs klausimai kauniečiams nekiltų, jei miesto vairą laikantys valdžios atstovai priimtų sąžiningus žmonių atžvilgiu ir ekonomine logika pagrįstus sprendimus.

Visuomeninio judėjimo „Dirbam Kaunui“ lyderis,

ekonomikos mokslų daktaras Gintautas Labanauskas

P.S. Paprašius miesto gyventojų išreikšti savo nuomonę apie Savivaldybės tarybos sprendimą skaičiuoti atliekų išvežimo mokestį pagal gyvenamojo buto plotą, o ne pagal gyventojų skaičių, tūkstančiai kauniečių žodžiu ir raštu išreiškė savo pritarimą inicijuoti šio sprendimo naikinimo procedūrą. Laiškai su parašais plūsta iki šiol.

Užs.nr. 990818

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

pigus

Ekonomikos daktaras tik verkia, bet nieko racionalaus nesiulo, nori nerinkti, o tik leisti pinigus . Pigus rinkiminis šou.

Dėdė

Tai kiek gi kartų mes mokame už šiūkšles? Pirkdami mokame, nes kainoje yra utilizavimas įskaičiuotas, išveža - mokame, degins - vėl mokėsime, o jei dar sudeginus šiūkšles gausime šilumą, mokėsime ir už šildymą.

rj

aisku kad uz metrus geriau .tas is bezdzioniu planetos gales vaziuot iGRUZIJA kumisa gert ilgiau negu praeita karta mat tures daugiau pinigu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS