Ar ES skirs milžiniškas baudas Ispanijai ir Portugalijai? | KaunoDiena.lt

AR ES SKIRS MILŽINIŠKAS BAUDAS ISPANIJAI IR PORTUGALIJAI?

  • 0

Europos Komisija (EK) trečiadienį apsispręs, ar skirti Ispanijai ir Portugalijai milžiniškas baudas už tai, kad šios šalys metų metus nesugebėjo ištaisyti perviršinio biudžeto deficito, pažeisdamos Europos Sąjungos (ES) taisykles.

Sprendimas skirti baudas būtų pirmasis ES istorijoje.

Pagal Sąjungos taisykles Komisija gali skirti baudas, kurios gali sudaryti iki 0,2 proc. atitinkamos šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau iki šiol nėra to dariusi, baimindamasi, jog tai gali dar labiau paskatinti populizmą.

Remiantis 2015 metų BVP duomenimis, bauda, kuri gali būti skirta Ispanijai, gali siekti beveik 2,2 mlrd. eurų, o Portugalijai – 360 mln. eurų.

Anksčiau šį mėnesį euro zonos finansų ministrai sutarė pradėti beprecedentę bausmių skyrimo procedūrą, tačiau analitikai mano, kad Komisija, atsižvelgusi į politines aplinkybes, bus atlaidi.

„Būkite kantrūs, iki sprendimo liko vos kelios valandos“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Komisijos atstovas spaudai Margaritis Schinas, atsisakęs patvirtinti gandus, kad Briuselis elgsis gailestingai.

Komisija taip pat gali nuspręsti sustabdyti ES struktūrinių fondų paramą Ispanijai ir Portugalijai.

Šios lėšos naudojamos skirtumams tarp bloko regionų mažinti ir šių fondų paramos sustabdymas suduotų nemenką smūgį šioms šalims, kurios abi iš ES gauna daug pinigų.

Tačiau Komisija šią priemonę turi suderinti su Europos Parlamentu, o šis tai svarstytų tik pasibaigus vasaros atostogoms, pareiškė agentūros AFP šaltiniai.

„Neteisėta“

Nuo euro zonos skolų krizės gerokai nukentėjusios Ispanija ir Portugalija tvirtina, kad kaltinimai išlaidavimu yra nesąžiningi, tačiau žada padaryti viską, kas būtina, kad išvengtų sankcijų.

„Manome, kad nėra jokio pagrindimo ar teisinio pagrindo taikyti sankcijas už tai, kad 2015 metais nebuvo pasiekti nustatyti (biudžeto) tikslai“, – šeštadienį pareiškė Portugalijos premjeras Antonio Costa (Antonijus Kosta).

„Tai būtų visiškai nevaisinga, ypač kai Komisija sužinos, kad šiemet mes vykdome sutartus tikslus“, – pridūrė jis.

Ispanų laikraštis „El Pais“ rašo, kad šie argumentai nėra ignoruojami ir Madridas su Lisabona greičiausiai išvengs baudų bei laimės daugiau laiko perviršiniam deficitui ištaisyti.

Imtis veiksmų prieš biudžeto taisyklių nesilaikančias valstybes Komisiją ragina nemažai įtakingiausių ES valstybių narių, visų pirma – Vokietija.

Nusprendus nubausti Ispaniją ir Portugaliją, dėmesio centre taip pat atsidurs pernelyg išlaidaujanti Prancūzija, kuriai greičiausiai nepavyks ištesėti pažado 2017 metais užtikrinti, kad biudžeto deficitas neviršytų 3 proc. BVP.

ES perviršinio deficito procedūra nuo skolų krizės euro zonoje gerokai nukentėjusioms Ispanijai ir Portugalijai taikoma nuo 2009 metų.

Portugalija savo biudžeto deficitą sumažino nuo beveik 10 proc. BVP 2010 metais iki 4,4 proc. 2015 metais, tačiau ir šis rodiklis viršijo Lisabonai nustatytą tikslą bei ES nustatytą apribojimą.

Ispanijos deficitas pernai sudarė 5,1 proc. BVP ir buvo gerokai didesnis negu Komisijos nustatytas 4,2 proc. tikslas ar ES taikoma 3 proc. riba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS