Armėnijoje premjeru neišrinktas opozicijos lyderis: peržengta susinaikinimo riba | KaunoDiena.lt

ARMĖNIJOJE PREMJERU NEIŠRINKTAS OPOZICIJOS LYDERIS: PERŽENGTA SUSINAIKINIMO RIBA

  • 2

Armėnijos opozicijos lyderis Nikolas Pašinianas, antradienį per balsavimą parlamente neužsitikrinęs premjero posto, paragino savo šalininkus paskelbti visuotinį streiką ir užblokuoti visus kelius.

Po visą dieną trukusios nepaprastosios Nacionalinio susirinkimo sesijos opozicinio liberaliojo aljanso YELQ lyderį N. Pašinianą palaikė 45 įstatymų leidėjai, o 56 balsavo prieš jo kandidatūrą.

„Rytoj nuo 8 val. 15 min. (vietos, 7 val. 15 min. Lietuvos laiku) skelbiamas visuotinis streikas, bus blokuojamas oro uostas, geležinkeliai, visi tarpvalstybiniai ir šalies vidaus keliai. Mūsų judėjimas negali nesibaigti pergale“, – po balsavimo N. Pašinianas pareiškė sostinės Jerevano centre susirinkusiems tūkstančiams savo šalininkų.

„Nuo rytojaus pradedami visuotinio pilietinio nepaklusnumo veiksmai. Mūsų reikalavimai – pripažinti liaudies pergalę ir išrinkti premjeru liaudies kandidatą“, – pridūrė jis.

N. Pašinianas sakė, kad valdančioji Respublikonų partija tikėjosi, kad jos deputatams nubalsavus prieš opozicijos lyderio paskyrimą premjeru gatvėse prasidės susirėmimai, galintys tapti dingstimi panaudoti jėgą.

„Jie norėjo mus išprovokuoti. Tačiau nepavyko – tai taikus judėjimas. Pareiškiu, kad derybos su jais gali vykti tik dėl vienintelio klausimo – Respublikonų partijos politinių laidotuvių“, – sakė N. Pašinianas.

Galiausiai jis paragino savo šalininkus skirstytis ir atnaujinti protestus trečiadienį.

„Šiandien buvo sunki diena. Dabar reikia taikiai išsivaikščioti ir rytoj su nauja jėga pradėti mūsų pilietinio nepaklusnumo akcijas. Jokių incidentų – reikalinga tvarka“, – pabrėžė N. Pašinianas.

„Politinis cunamis“

N. Pašinianas buvo vienintelis kandidatas į premjero postą, iškeltas devynias vietas parlamente turinčio YELQ.

Jo kandidatūrą buvo pažadėjusios remti dvi opozicinės partijos – „Klestinti Armėnija“ ir Armėnijos revoliucinės federacijos (ARF) frakcija – atitinkamai turinčios 31 ir septynis mandatus 105 vietų parlamente.

Kad būtų išrinktas vyriausybės vadovu, N. Pašinianas turėjo gauti 53 balsus.

Tačiau valdančioji Respublikonų partija apsisprendė balsuoti prieš N. Pašinianą. Kadangi ši partija turi 58 mandatų daugumą, tapo aišku, kad N.Pašinianas premjeru nebus išrinktas.

42 metų N. Pašinianas nuo balandžio 13-osios vadovavo masinėms demonstracijoms, praeitą savaitę privertusioms atsistatydinti veteraną lyderį S. Sargsianą. Šis Respublikonų partijos politikas dešimtmetį dirbo prezidento poste ir buvo ką tik buvo išrinktas premjeru, turinčiu naujus, didesnius įgaliojimus.

N. Pašiniano protestų judėjimas kaltino S. Sargsianą užgrobus valdžią ir tvirtino, kad jis nesugebėjo spręsti virtinės šalies problemų, tokių kaip korupcija, skurdas ir oligarchų įtaka.

„Politinė jėga, paskelbusi karą prieš savo pačios liaudį, pati save sunaikino, – po balsavimo sakė N. Pašinianas. – Peržengiate susinaikinimo riba, iš už kurios negrįžtama. Tačiau jums dar yra galimybė šios ribos neperžengti. Nėra scenarijaus, pagal kurį liaudies judėjimas negalėtų laimėti. Tai tik laiko klausimas.“

Anksčiau antradienį N. Pašinianas perspėjo įstatymų leidėjus dėl galimų didelių neramumų, jeigu jis nebus išrinktas vyriausybės vadovu.

„Noriu juos perspėti: ponai, neteisingas tautos atlaidumo kaip silpnybės interpretavimas gali sukelti tikrą politinį cunamį“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

anonimui

pirma pasiziurek i save

Anonimas

Pažiūrėkit į tą šlykščią armėnišką žiurkę. Tokių tipų prisižiūrėjau ir pas mus sąjūdžio laikais . Jam tikrai nepakenktų koks puslitris novičioko, o tai laiku nesustabdžius su JAV pagalba dar sukels kokias masines žudynes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS