Astravo AE saugumu patikėjo baltarusiai, bet ne Lietuva ir Europa | KaunoDiena.lt

ASTRAVO AE SAUGUMU PATIKĖJO BALTARUSIAI, BET NE LIETUVA IR EUROPA

  • 3

Kai Europos Sąjungos vadovai pareiškė, kad visa bendrija solidarizuojasi su Lietuva dėl prie Astravo baigiamos statyti branduolinės elektrinės, Baltarusijos jėgainės direktorius džiaugiasi, kad sugebėjo įtikinti vietos gyventojus jos patikimumu ir saugumu.

  Tačiau gyvenantieji prie kitų objektų, priklausančių Rusijos bendrovei „Rosatom“, bruzda dėl informacijos apie branduolinį incidentą slėpimo. Į protestą Čeliabinske vakar susirinko tūkstančiai žmonių.Kai Europos Sąjungos vadovai pareiškė, kad visa bendrija solidarizuojasi su Lietuva dėl prie Astravo baigiamos statyti branduolinės elektrinės, Baltarusijos jėgainės direktorius džiaugiasi, kad sugebėjo įtikinti vietos gyventojus jos patikimumu ir saugumu.
 

Galvijai prie branduolinės elektrinės. Kai prieš beveik 10 metų Baltarusijos prezidentas patvirtino planą Astrave už Rusijos pinigus statyti rusiškus branduolinius reaktorius, vietos gyventojai pasišiaušė. Šiaip ar taip, buvo praėję vos 2 dešimtmečiai nuo Černobylio katastrofos, kai ketvirtis šalies rimtai nukentėjo nuo radioaktyviojo debesies.

„Kam ji mums čia reikalinga? Kam ji mums, šita atominė. Ims ir iškeldins...“ – kalbėjo baltarusiai.

Bet netgi tie, kas pasirašė peticijas prieš jėgainę, dabar joje ieškosi darbo. Pusė Baltarusijos gyventojų, sprendžiant iš apklausų, pritaria, kad šalis imtų gaminti branduolinę energiją. Aplink Astravą parama dar didesnė – du trečdaliai.

„Statyba davė žmonėms darbo, jaunimas normaliai uždirba. O bijoti nėra ko, čia net bus pranašumo – aplinkiniai kaimai elektrą gaus beveik už dyką“, – džiūgauja Astravo AE kaimynai.

Tačiau ką reiškia gyventi „Rosatom“ objektų kaimynystėje, žino Argajašo miestelio prie Uralo kalnų gyventojai. Rusijos hidrometeorologijos tarnyba šią savaitę patvirtino, kad čia fiksuotas radioaktyviojo rutenio lygis beveik 1000 kartų viršija normą. Kitos institucijos puolė tai neigti arba aiškinti, kad sveikatai lygis toli gražu nepavojingas. „Rosatom“ patikino, kad jo branduolinių atliekų perdirbimo įmonė už 25 kilometrų niekuo dėta.

Tačiau Čeliabinsko gyventojai susirinko į protestą, kai vyriausiasis onkologas pasiūlė nesirūpinti, žiūrėti futbolą ir gerti alų. Mitingo dalyviai reikalauja tiesos, nes, kaip ir po Černobylio, tik iš užsienio sužinojo apie tai, kad visoje Europoje prieš porą mėnesių fiksuotas rutenio lygio padidėjimas kilo iš pietų Uralo. Pirmasis apie tai paskelbė radiacinės saugos institutas Paryžiuje – ir paaiškino, kad Prancūzijoje toks lygis priverstų imtis priemonių žmonėms apsaugoti.

Įtarimai krinta Oziorsko perdirbimo įmonei vidury miškų. „Rosatom“ aiškina, kad „Majak“ su ruteniu nedirba jau kelerius metus, bet aplinkosaugos organizacijos įtaria, jog incidentas galėjo kilti perdirbant radioaktyvias atliekas arba dėl aplaidumo medžiagas su ruteniu įmetus į krosnį. „Greenpeace“ žada kreiptis į prokuratūrą.

Valdžia ilgai slėpė du rimčiausius branduolinius incidentus „Majak“ įmonėje. Požeminio atliekų konteinerio sprogimas 1957 m. sukėlė radioaktyvų debesį, nuo kurio nukentėjo, to nežinodami, ketvirtis milijono žmonių. Vėliau į upę daug metų buvo verčiamos radioaktyvios atliekos, ir tai pripažinta tik žlugus sovietų valdžiai. Aplinkosaugininkai fiksavo atliekų laidojimą upėje net praėjusiame dešimtmetyje, ir nežino, ar ši praktika nutraukta, kaip skelbia valdžia.

Todėl Lietuvos nerimas dėl naujojo „Rosatom“ objekto prie pat išorinės Europos Sąjungos sienos užvakar atsidūrė dėmesio centre per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, ir Europos Komisijos vadovas paskelbė, kad tai nėra dvišalis Lietuvos ir Baltarusijos reikalas.

„Seksime tai labai atidžiai. Tai ne klausimas, į kurį galima žiūrėti su nuosaikiu atlaidumu“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jean-Claude`as Junckeris.

„Rosatom“, valstybinė Rusijos monopolija, tikina, kad reaktoriai bus moderniausi pasaulyje ir atitiks visas tarptautines normas.

Lietuva suskaičiavo, kad vien pernai Astrave kilo šeši incidentai. „Rosatom“ ilgai neskelbė, kad vasarą nukrito visas 330 tonų reaktoriaus apvalkalas. Baltarusijos valdžia privertė Rusijos bendrovę pagaminti naują. Pasak jėgainės vadovo, informacinis centras, atidarytas pirmiausia, baimes jau išsklaidė.

„Tai davė rezultatų. Žmonės ėmė adekvačiai suprasti, kad tai rimtas inžinerinis objektas su rimta apsauga“, – kalbėjo Baltarusijos atominės elektrinės generalinis direktorius Michailas Filimonovas.

Kur bus saugomos radioaktyvios atliekos, iki šiol neaišku. Neaišku, ir kas pirks elektrą, kai Lietuva atsisakė, o ir Lenkija žengia žingsnius jungčiai su Baltarusija nukirsti. Bet komerciją ir saugą šiose 10 mlrd. dolerių statybose nustelbia politika.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

VYTAUTAS

JAI KUBILO ŠAIKA BŪTU PRADĖJUSI STATYTI ATOMINĘ ELEKTRINĘ,TAI JAU NE VALDOVŲ RŪMŲ IŠVOGTI PINIGAI,O VISAS LIETUVOS BIUDŽETAS BŪT IŠVOGTAS,KAIP ISLANDIJOJE.JAU TIK DUJINĖ BARŽA,KĄ DARO IR KIEK KAINUOJA LIETUVAI.GERAI,KAD TAUTA ATSISAKĖ TO JAPONŲ PASENUSIO REAKTORIAUS,NES TURĖTUME,KAIP JAPONIJOJE DAUG DIDESNĘ PROBLEMĄ,NEI ČĘRNOBILYJE.DĖJA,ČERNOBYLIJE AVARIJA ĮVYKO NE DĖL ĮRENGIMŲ KALTĖS,O DĖL PERSONALO BUKUMO,KURIŲ LIETUVOJE KUR SPJAUSI,TEN PATAIKYSI.

chi chi

jeigu Lietuvoje būtų satoma AE, kaip buvo sugalvojes Kubilas su Kutvela, tai viskas būtų normos ribose.Iki dabar valdžiagyviai nepamiršta parypauti kad reikėjo nepaisyti kad Tauta LR atominiam monstrui su pasenusiu Hitachi reaktorium, pasakė NE.O dabar pavydas Batkai kaip kam, naktimis skaičiuojant kiek o atkatų:D), miegot ramiai neleidžia.Pas juos bent atsakomybė yra, Lukašenkas bet kurį į ožio ragą suries..jeigu-ką..Tai ne pas mus kur milijardai dingsta, nereikalingos statybos ar projektai nuostolingi ir niekas nieko už tai nebaudžia

tai

velnio katilai su jos energija nuo kurios issigimsta viskas kas gyva jei nezusta kanciose ir dar yra mokytu idijotu ja realizuoti juk atliekos niekur nedingsta o uztersia viska kas gyva juk yra vejas saule vanduo kurie iki siol patys svariausi ir ne kariauti reikia o jungtis ir vieningai pasauliniu mastu spresti tik siu energiju panaudoima nes kitu atveju nebeliks ne tik gamtos bet ir musu.... AVIGALVIAI....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS