Atsistatydina Airijos ministras pirmininkas L. Varadkaras | KaunoDiena.lt

ATSISTATYDINA AIRIJOS MINISTRAS PIRMININKAS L. VARADKARAS

  • 0

Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras (Lio Varadkaras) trečiadienį pareiškė, kad kai tik bus išrinktas jo įpėdinis, atsistatydins.

Jis sakė, kad sprendimą trauktis iš premjero ir partijos „Fine Gael“ vadovo postų priėmė dėl asmeninių ir politinių priežasčių ir nurodė neturįs tvirtų ateities planų. Jis teigė, kad planuoja likti dirbti parlamente kaip įstatymų leidėjas.

„Atsistatydinu iš „Fine Gael“ pirmininko pareigų ir atsistatydinsiu iš Taoiseach [airių ministro pirmininko] pareigų, kai tik mano įpėdinis galės pradėti eiti šias pareigas“, – žurnalistams Dubline sakė L. Varadkaras.

Jo įpėdinis paaiškės po partijos vadovybės konkurso.

Ekspertai šį netikėtą žingsnį, kuris buvo žengtas likus vos 10 savaičių iki Airijoje vyksiančių Europos Parlamento ir vietos valdžios rinkimų, pavadino „politiniu žemės drebėjimu“. Per metus taip pat turi būti surengti visuotiniai rinkimai.

Ministro pirmininko pavaduotojas Michealas Martinas (Mikalas Martinas), koalicijos partnerės „Fianna Fail“ lyderis, sakė, kad L. Varadkaro pareiškimas buvo netikėtas, tačiau pridūrė, kad tikisi, jog vyriausybė užbaigs kadenciją.

Po septynerių darbo metų aš nebesu geriausias žmogus šiam darbui

45 metų L. Varadkaras, kurio motina yra airė, o tėvas – indas, du kartus ėjo airių ministro pirmininko pareigas: 2017–2020 metais ir nuo 2022 metų gruodžio.

Pirmą kartą išrinktas jis buvo jauniausias visų laikų šalies vadovas, taip pat pirmasis homoseksualumo neslepiantis Airijos premjeras.

„Didžiuojuosi, kad pavertėme šalį lygesne ir modernesne vieta“, – sakė jis emocingoje kalboje Dubline.

„Politikai yra žmonės. Mes turime savo ribas“, – sakė jis emocingoje kalboje ant vyriausybės Dubline laiptų, apsuptas savo kolegų.

„Mes atiduodame viską, kol nebegalime, ir tada turime judėti toliau“, – kalbėjo L. Varadkaras.

„Po septynerių darbo metų aš nebesu geriausias žmogus šiam darbui“, – sakė jis.

Jis tvirtino tikįs, kad vyriausybė gali būti perrinkta, tačiau pridūrė: „Manau, kad naujasis Taoiseach turės geresnes galimybes nei aš, kad tai pasiektų – atnaujintų ir sustiprintų aukščiausio lygio komandą, perorientuotų mūsų idėją ir politiką bei skatintų jos įgyvendinimą.“

Anksčiau šį mėnesį rinkėjai referendumuose dėl dviejų Konstitucijos pataisų atmetė vyriausybės poziciją. L. Varadkaro remiami pakeitimai, kuriais būtų išplėsta šeimos apibrėžtis ir išbrauktos formuluotės apie moters vaidmenį namuose, buvo atmesti.

Rezultatai sukėlė kritiką, kad už pakeitimus pasisakanti kampanija buvo nepakankamai ryški ir paini.

L. Varadkaras neseniai grįžo iš Vašingtono, kur susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) ir kitais politiniais lyderiais per tradicinį Airijos ministro pirmininko vizitą į Jungtines Valstijas šv. Patriko dienos proga.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS