Atsistatydina Irano užsienio reikalų ministras | KaunoDiena.lt

ATSISTATYDINA IRANO UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas paskelbė apie savo atsistatydinimą. „Aš atsiprašau, kad nebegaliu toliau eiti pareigų ir už visus savo trūkumus kadencijos metu“, – pareiškė jis pirmadienio vakarą.

M. J. Zarifas nuo 2013 metų buvo Irano užsienio reikalų ministras ir daug prisidėjo, kad 2015 metais būtų pasirašytas tarptautinis branduolinis susitarimas su Teheranu. Jis instagrame padėkojo gyventojams ir „pripažintiems lyderiams“ už jų paramą.

Oficialūs šaltiniai patvirtino ministro atsistatydinimą. Tačiau tam dar turi pritari prezidentas Hassanas Rouhani. M. J. Zarifas vadovavo Užsienio reikalų ministerijai per pirmąją nuosaikiu laikomo H. Rouhani kadenciją ir liko poste po jo perrinkimo.

Stebėtojai Teherane buvo nustebę, kad M. J. Zarifas apie tokį svarbų sprendimą paskelbė socialiniuose tinkluose prieš vidurnaktį vietos laiku. Manoma, kad prezidentas nepriims savo diplomatijos vadovo atsistatydinimo ir todėl šis toliau liks poste.

Politinių stebėtojų vertinimu, H. Rouhani šiuo metu neturi alternatyvos patyrusiam diplomatui M. J. Zarifui. Esą galimos jo pavaduotojo Abbaso Araghchi ir viceprezidento Ali Akbaro Salehio kandidatūros, tačiau nė vienas jų nėra toks charizmatiškas, kaip M. J. Zarifas.

Vasario viduryje M. J. Zarifas dalyvavo Miuncheno saugumo konferencijoje, kur ragino europiečius būti atkaklesnius ginče su JAV dėl branduolinio susitarimo. Jis derybose dėl šio susitarimo padėjo pasiekti persilaužimą. JAV 2018 metų gegužę vienašališkai pasitraukus iš susitarimo, ministras sulaukė didelės konservatyvių jėgų Teherane kritikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS