Atsistatydino Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius B. Johnsonas | KaunoDiena.lt

ATSISTATYDINO DIDŽIOSIOS BRITANIJOS UŽSIENIO REIKALŲ SEKRETORIUS B. JOHNSONAS

  • 3

Atsistatydino Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), pirmadienį paskelbė Dauningo gatvė.

„Šią popietę premjerė priėmė Boriso Johnsono atsistatydinimą iš užsienio reikalų sekretoriaus pareigų“, – sakoma premjerės Theresos May (Terezos Mei) vyriausybės pareiškime.

„Netrukus bus pranešta, kas jį pakeis. Premjerė dėkoja Borisui už jo darbą“, – priduriama jame.

Pranešama, kad B. Johnsonas kritikavo Th. May planus išlaikyti stiprius ekonominius ryšius su Europos Sąjunga po to, kai kitąmet Britanija paliks Bendriją.

Tačiau nuo penktadienio, kai britų ministrų kabinetas patvirtino tą planą, B. Johnsonas susilaikė nuo viešų komentarų.

Pirmadienį jis turėjo būti vienas iš Londone vykstančio viršūnių susitikimo dėl Vakarų Balkanų pirmininkų, tačiau renginyje nepasirodė.

Vokietijos jaunesnysis užsienio reikalų ministras Michaelis Rothas (Michaelis Rotas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Tebelaukiame šeimininko.“

Keliomis valandomis anksčiau iš savo posto atsistatydino šalies „Brexit“ reikalų sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas).

D. Daviso atsistatydinimas buvo skaudus smūgis Th. May, tačiau B. Johnsono pasitraukimas supurtė jos vyriausybės pamatą.

D. Davisas apgailestauja dėl B. Johnsono pasitraukimo

Iš posto išvakarėse pasitraukęs Didžiosios Britanijos „Brexit“ reikalų sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas) sakė apgailestaujantis, kad atsistatydino šalies diplomatijos vadovas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

„Tikrai gaila. Atsistatydinau, nes tai buvo svarbu... Dabartinėmis sąlygomis kas nors kitas gali dirbti geriau už mane. Tačiau nemanau, kad užsienio reikalų ministras turėjo taip pat pasielgti. Gaila, kad taip nutiko“, – sakė jis radijui LBC.

Pats B. Johnsonas savo atsistatydinimo kol kas nepakomentavo.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį sakė, kad su D. Davisu ir B. Johnsonu nesutarta dėl „Brexit“ sąlygų.

Premjerė pirmadienį paskyrė 44 metų euroskeptiką, būsto reikalų jaunesnįjį ministrą Dominicą Raabą (Dominiką Rabą) naujuoju „Brexit“ sekretoriumi, praėjus kelioms valandoms po jo pirmtako D. Daviso atsistatydinimo. Kas taps diplomatijos vadovu, kol kas neskelbiama.

B. Johnsonas: „Brexit“ svajonė miršta

Iš Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriaus posto atsistatydinęs Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį pareiškė, jog „Brexit“ svajonė miršta“, o Londono planai likti artimam su Europos Sąjunga reiškia, kad jis turės „kolonijos statusą“.

Dviejų puslapių laiške premjerei Theresai May (Terezai Mei) B. Johnsonas sakė, kad nors iš pradžių jis pritarė vyriausybės planui dėl „Brexit“, dabar jis „stringa gerklėje“.

Buvęs britų diplomatijos vadovas kaltino Th. May mojuojant „baltomis vėliavomis“ – esą pasiduodant derybose su ES.

B. Johnsonas savo laiške tvirtino, jog premjerės planai palaikyti artimus ekonominius ryšius su Bendrija reiškia, kad Britanija siekia „pusiau „Brexit“, o tokiu atveju šalis turėtų ES „kolonijos statusą“.

„Brexit“ svajonė miršta, uždusinta nereikalingo nepasitikėjimo savimi“, – pareiškė jis.

Th. May šalininkai nerimauja, kad iš pareigų gali pasitraukti ir daugiau ministrų, o „Brexit“ idėją palaikantys parlamentarai iš jos Konservatorių partijos gali inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo premjere.

B. Johnsonas savo atsistatydinimo pareiškimą įteikė pirmadienį, o sekmadienį vakare atsistatydino Britanijos „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas).

Th. May parlamente sakė, kad su D. Davisu ir B. Johnsonu nesutarta dėl „Brexit“ sąlygų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

anglisku pridurku gauja. Prisiko visur kur tiktai galima ir tyliai dingo. Nemazai milijonu pavoge liberastine mazgote.

gerai

nes bobos tiek /privadovaus/ kad ir masonai nesusigaudys ir be scotlandjardo neapsieis.

Uhu

Padare nesamone ir dingo , ne vien lt taip buna :D

SUSIJUSIOS NAUJIENOS