Austrijos lyderis siūlo įtvirtinti grynųjų pinigų naudojimą šalies konstitucijoje | KaunoDiena.lt

AUSTRIJOS LYDERIS SIŪLO ĮTVIRTINTI GRYNŲJŲ PINIGŲ NAUDOJIMĄ ŠALIES KONSTITUCIJOJE

  • 7

Austrijos kancleris siūlo šalies konstitucijoje įtvirtinti teisę naudoti grynuosius pinigus, kurie šioje Alpių šalyje išlieka populiaresni nei daugelyje kitų šalių.

Karlas Nehammeris (Karlas Nehameris) penktadienį paskelbtame pareiškime pažymėjo, kad „vis daugiau žmonių nerimauja, jog grynųjų pinigų, kaip mokėjimo priemonės, naudojimas Austrijoje gali būti apribotas“. Jo kanceliarija teigė, kad „neapibrėžtumą“ skatina prieštaringa informacija ir pranešimai.

„Žmonės Austrijoje turi teisę naudoti grynuosius pinigus“, – sakė K. Nehammeris.

Nors daugelyje Europos šalių vis labiau paplinta atsiskaitymai kortelėmis ir elektroniniais būdais, Austrija ir kaimyninė Vokietija tebėra gana prisirišusios prie grynųjų pinigų. Vyriausybė teigia, kad Austrijoje, kurioje gyvena apie 9,1 mln. žmonių, per metus iš bankomatų išsiimama 47 mlrd. eurų.

Apsaugoti grynuosius pinigus nuo tariamų grėsmių reikalauja opozicinė kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija, kuri pastaraisiais mėnesiais pirmauja apklausose Austrijoje. Kiti rinkimai šalyje vyks 2024 metais.

Žmonės Austrijoje turi teisę naudoti grynuosius pinigus.

 

Interviu naujienų agentūrai APA paklaustas, ar nėra populistiška šiuo klausimu bėgti paskui Laisvės partiją, konservatorius K. Nehammeris atsakė, kad ši partija tik „kelia daug triukšmo, bet iš tikrųjų šiuo klausimu nieko nedaro“.

Kanclerio pasiūlymas, pasak jo biuro, yra susijęs su „konstitucine grynųjų pinigų, kaip mokėjimo priemonės, apsauga“, užtikrinant, kad žmonės tebegalėtų atsiskaityti grynaisiais pinigais, ir taip pat užtikrinant reikiamą grynųjų pinigų tiekimą bendradarbiaujant su Austrijos centriniu banku. Austrija yra viena iš 20 euro zonai priklausančių šalių.

K. Nehammeris pareiškė, jog finansų ministrui Magnusui Brunneriui (Magnusui Bruneriui) yra pavedęs parengti pasiūlymą ir planuoja rugsėjį surengti apskritojo stalo diskusiją su atitinkamomis ministerijomis, finansų sektoriaus atstovais ir centriniu banku.

„Kiekvienas turėtų turėti galimybę laisvai spręsti, kaip ir kokiais būdais jis nori mokėti“, – sakė kancleris.

„Tai gali būti mokėjimas kortele, pavedimu, galbūt ateityje ir skaitmeniniu euru, bet taip pat ir grynaisiais pinigais. Ši pasirinkimo laisvė turi išlikti ir išliks.“

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Dar

Austrai dar proto turi daugiau nei lietuviai

Kai neligs grynųjų atsiskaitymo

glimybės,o prie to mes per prievartą velkami,tai reikš, kad esame bankų ir jų nematomų savininkų, pasaulio valdovų apgailėtini vergai .

G

Pas mus atvirkščiai, niekuo dėtas atsiskaitymo būdas, sudarantis bent kokią konkurenciją bankams, naikinamas, prisidengiant nebūtais dalykais. Pinigai iš esmės demonizuojami, nors gyvenam rinkos ekonomikoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS