Austrijos užsienio reikalų ministrė žada išlaikyti draugiškus ryšius su Rusija | KaunoDiena.lt

AUSTRIJOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRĖ ŽADA IŠLAIKYTI DRAUGIŠKUS RYŠIUS SU RUSIJA

  • 1

Austrijos užsienio reikalų ministrė Karin Kneissl (Karin Kneisl), kuri pernai sukėlė kontroversiją pakvietusi rusų prezidentą Vladimirą Putiną į savo vestuves, antradienį Maskvoje pareiškė, kad Austrija, nepaisydama Europos Sąjungos sankcijų, nori išlaikyti gerus ryšius su Rusija.

K. Kneissl, kuri prieš keturis mėnesius dėl dvišalius santykius apkartinusio šnipinėjimo skandalo atšaukė kelionę į Maskvą, antradienį susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Remiame ES principus, bet bandome išlaikyti stiprius ryšius su Rusija“, – po susitikimo žurnalistams sakė K. Kneissl.

Viena ir Maskva „tradiciškai palaiko puikius dvišalius santykius“, pridūrė ji.

S. Lavrovas sakė, kad Austrija yra „svarbi partnerė“ Rusijai, ir gyrė austrų verslininkus už tai, kad jie „nesitraukia iš Rusijos rinkos, nepaisydami (ES) sankcijų“.

Tačiau K. Kneissl paragino Maskvą paleisti 24 ukrainiečių jūreivius, nuo lapkričio incidento Kerčės sąsiauryje laikomus Rusijoje. Jūreiviai prie Krymo krantų buvo sulaikyti drauge su jų laivais, nors dėl to protestuoja ir Kijevas, ir Vakarai.

Lapkričio mėnesį K. Kneissl atšaukė kelionę į Maskvą, Austrijai paskelbus apie demaskuotą austrų pulkininką, įtariamą nuo 10-ojo dešimtmečio šnipinėjus Rusijos naudai.

Rusija šiuos kaltinimus pasmerkė kaip nepagrįstus, o antradienį S. Lavrovas kritikavo Austriją „staiga nusprendus viešai apkaltinti Rusijos Federaciją“ dėl šio įtariamo šnipinėjimo.

Interviu, kurį pirmadienį paskelbė Rusijos laikraštis „Kommersant“, K. Kneissl sakė, kad palaiko gerus asmeninius santykius su S. Lavrovu, nes drauge parūko per pertraukėles.

Tačiau Vakaruose bangas kelia jos santykiai su Rusijos prezidentu.

V. Putino pasirodymas svečio teisėmis 2018 metais įvykusiose K. Kneissl vestuvėse ir ministrės šokis su Rusijos lyderiu iškėlė klausimų dėl jos neutralumo.

Atrodė, kad po šokio K. Kneissl nusilenkė priešais Rusijos lyderį, taip sukeldama dar didesnį furorą.

Kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad Europos žvalgybos tarnybos atsiribojo nuo Vienos.

K. Kneissl užsienio reikalų ministre paskyrė kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe), kuri į valdžią koalicinėje vyriausybėje atėjo 2017 metų pabaigoje.

FPOe nuo 2016-ųjų turi pasirašiusi „bendradarbiavimo paktą“ su V. Putino partija „Vieningoji Rusija“.

Austrija oficialiai yra neutrali ir nepriklauso NATO. Pernai ji, atsiribodama nuo virtinės kitų ES šalių, neišsiuntė Rusijos diplomatų dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje, dėl kurio daugelis bloko valstybių kaltina Maskvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nuomone

ruskiu aborto liekana ta austru ministre,kekse uz pinigus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS