Azerbaidžanas pasirengęs leisti reguliariai teikti pagalbą Kalnų Karabachui | KaunoDiena.lt

AZERBAIDŽANAS PASIRENGĘS LEISTI REGULIARIAI TEIKTI PAGALBĄ KALNŲ KARABACHUI

  • 0

Azerbaidžanas trečiadienį pareiškė esąs pasirengęs leisti Raudonajam Kryžiui reguliariai gabenti humanitarinę pagalbą į separatistinį Kalnų Karabacho regioną ir apkaltino Armėnijos separatistus, kad jie trukdo į jį patekti.

Pastaraisiais mėnesiais paaštrėjo įtampa dėl Kalnų Karabacho, Armėnijai kaltinant Azerbaidžaną stabdant eismą Lačino koridoriumi. Tai vienintelis kelias, jungiantis Armėniją su daugiausiai armėnų gyvenamu separatistiniu regionu.

Azerbaidžano užsienio reikalų ministras Jeyhunas Bayramovas (Džeichunas Bairamovas) pabrėžė savo vyriausybės „įsipareigojimą ir mūsų pasirengimą suteikti prieigą“.

Kalbėdamas su Jungtinių Tautų korespondentų asociacijos Ženevoje žurnalistais, jis sakė, kad Šveicarijos mieste susitiko su Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (ICRC) vadovu ir „dar kartą patvirtino mūsų įsipareigojimą bendradarbiauti“.

„ICRC yra pasirengęs. Azerbaidžano vyriausybė yra pasirengusi“, – sakė jis.

„Ji gali būti teikiama reguliariai“, – sakė jis ir pridūrė, kad šiuo metu vis dar nerimą kelia tai, kad kelią blokuoja vietos armėnai.

Jo komentarai pasirodė po to, kai Rusijos humanitarinės pagalbos krovinys antradienį buvo atvežtas į separatistinį Kalnų Karabacho regioną per Azerbaidžano kontroliuojamą teritoriją, pranešė šio armėnų gyvenamo anklavo separatistinė valdžia.

Šį kelią, vadinamąjį Lačino koridorių, pagal Armėnijos ir Azerbaidžano 2020 metų ugnies nutraukimo susitarimą, kuriam tarpininkavo Maskva, saugo Rusijos taikdariai.

Baku atmeta kaltinimą ir sako, kad Kalnų Karabachas gali gauti pagalbą per Azerbaidžano kontroliuojamą teritoriją.

Rugsėjo 1 dieną Azerbaidžanas sutiko atidaryti Lačino koridorių ir Agdamo kelią humanitarinės pagalbos kroviniams.

J. Bayramovas trečiadienį sakė, kad „ICRC pasiruošęs viską organizuoti“, ir pridūrė, kad organizacija turi du konvojus, pasirengusius išvykti per kelias valandas.

Jis teigė, kad konvojai galėtų judėti lygiagrečiai, tuo pačiu metu važiuodami per Agdamo kelią ir Lačino koridorių.

„Esame pasirengę bet kokiu mastu, (...) [laikydamiesi] Azerbaidžano teisės aktų normų ir procedūrų“, – pabrėžė jis.

ICRC atstovė spaudai trečiadienį naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad organizacija „yra pasirengusi pristatyti dideles be galo reikalingos humanitarinės pagalbos siuntas visais įmanomais maršrutais“.

„Esame labai susirūpinę dėl dešimčių tūkstančių žmonių, kuriems skubiai reikia maisto, vaistų ir kitų būtiniausių prekių“, – sakė ji.

„Tikimės, kad greitai bus pasiektas humanitarinis susitarimas, leisiantis mums atnaujinti savo darbą ir suteikti pagalbą tiems, kuriems jos reikia“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS