B. Netanyahu fenomenas: nuo kaltinimų korupcija saugo taikdario įvaizdis | KaunoDiena.lt

B. NETANYAHU FENOMENAS: NUO KALTINIMŲ KORUPCIJA SAUGO TAIKDARIO ĮVAIZDIS

Politinius oponentus kompromituojančios istorijos – neatsiejama Izraelio politikos dalis. Ilgamečiam šalies premjerui tenka atlaikyti ne tik nuolatinį opozicijos spaudimą, bet ir sunkių įtarimų naštą. Tai Benjaminui Netanyahu bent kol kas puikiai sekasi.

"Byla 4000"

Paskutinę savo darbo dieną dabar jau buvęs Izraelio policijos vadovas Ronis Alsheichas panaudojo tam, kad padėtų tašką įtemptame policijos tyrime. Jo teigimu, surinkta pakankamai įrodymų, kad šalies premjerui Benjaminui Netanyahu galėtų būti pareikšti oficialūs kaltinimai ir dėl dar vienos, vadinamosios Bylos 4000.

Naujausio skandalo centre – B.Netanyahu, iki 2017 m. ėjęs ir ryšių ministro pareigas, bei verslininkas, vienos didžiausių holdingo bendrovių "Eurocom group" savininkas, asmeninis premjero draugas Shaulas Elovitchius.

R.Alsheicho teigimu, surinktų duomenų pakanka įrodyti, kad B.Netanyahu naudojosi tarnybine padėtimi sudarydamas išskirtines sąlygas telekomunikacijų bendrovei "Bezeq", kurios pagrindinis akcininkas – S.Elovitchius.

Tyrėjų surinkta medžiaga esą įrodo, kad mainais už palankumą S.Elovitchius garantavo, kad jam priklausantis vienas didžiausių šalies naujienų portalų "Walla!" bus palankus B.Netanyahu šeimai.

Esą B.Netanyahu ir jo patikėtiniai ne vienus metus nuolat kišosi į "Walla!" turinį. Esama filmuotos medžiagos, rodančios, kaip S.Elovitchius reikalauja redaktorius ir reporterius teigiamai nušviesti B.Netanyahu ir jo šeimos gyvenimą. Tuo metu buvęs ryšių ministras Shlomo Filberis liudijo, kad B.Netanyahu paprašė jo priimti "Bezeq" palankius sprendimus.

Policijos teigimu, surinktų duomenų pakanka, kad B.Netanyahu ir S.Elovitchius bei jų sutuoktinės būtų apkaltintos kyšininkavimu.

"Byla 1000"

R.Alsheicho rekomendacijas pats B.Netanyahu per socialinius tinklus sumenkino pavadindamas niekinėmis. Tačiau šis įtarimų debesis – toli gražu ne vienintelis, pastaraisiais metais temdantis politikos veterano kasdienybę.

Anksčiau policija jau yra rekomendavusi pateikti kaltinimus B.Netanyahu dėl vadinamosios Bylos 1000, kurioje minimos brangios dovanos, susitarimai su Australijos verslininku Jamesu Packeriu ir paslaugos Holivudo prodiuseriui milijardieriui Arnonui Milchanui.

Prodiuseris A.Milchanas, kurio pavardė – tokių filmų kaip Julią Roberts išgarsinusi juosta "Graži moteris", "Kovos klubas", "Mister ir Missis Smith", "Kartą Amerikoje", "Nojus", "12 vergovės metų" ir kt. kūrėjų sąraše, B.Netanyahu rūpesčiu gavo naują JAV vizą.

Be to, premjeras aktyviai protegavo įstatymą, kuriuo iš užsienio grįžę izraeliečiai dešimčiai metų būtų atleidžiami nuo mokesčių. Priimti šį įstatymą sutrukdė Izraelio finansų ministerija.

Norėdamas gauti leidimą nuolat gyventi Izraelyje buvęs popžvaigždės Mariah Carey sužadėtinis, Australijos milijardierius finansavo premjero atžalos atostogas, Netanyahu poros prašymu sistemingai dovanojo jiems gurmaniškų dovanų.

Teigiama, kad mainais už paslaugas 2007–2016 m. B.Netanyahu ir jo šeimai dovanota cigarų, šampano, papuošalų – iš viso už milijoną šeikelių (apie 230 tūkst. eurų).

Nors kaltintojai neabejojo, kad tai akivaizdūs kyšininkavimo atvejai, B.Netanyahu advokatai kalbėjo apie nekaltas bičiuliškas dovanas.

"Byla 2000"

Su žiniasklaida susijusi ir "Byla 2000". Tyrėjų teigimu, B.Netanyahu buvo sutaręs su didžiausio dienraščio "Yedioth Ahronoth" leidėju Arnonu Mozesu: jei pastarasis leidinys rašysiąs pozityviai apie premjerą, šis pažabosiąs konkurentinį nemokamą laikraštį, priklausantį premjero bičiuliui, "Israel Hayom".

Žiniasklaidą pasiekusioje B.Netanyahu ir A.Mozeso pokalbio išklotinė, kurioje pastarsis ragina politiką bendrauti tiesiai su leidinio žmonėmis. Be to, A.Mozesas skundęsis premjerui, kad didžioji dalis "Israel Hayom" reklamos pasiekia iš valstybinių įstaigų.

Be to, kaip teigiama, premjeras padėjęs ieškoti "Yedioth Ahronoth" naujų investuotojų. Apie tai politikas kalbėjęsis ir su jau minėtuoju J.Packeriu, Axelio Springerio koncerno iš Vokietijos ir koncerno "Oracle" atstovais.

Nors policija rekomendavo prokuratūrai iškelti kaltinimus byloje minimiems asmenims, byla buvo grąžinta papildomam tyrimui.

Benjaminas Netanyahu su žmona

"Byla 3000"

Dar vienas pluoštas kaltinimų – "Byla 3000". Jos centre – trijų povandeninių laivų ir keturių vokiečių karinių laivų pirkimo procesas.

1,5 mlrd. eurų sandoriui tarpininkavo gamintojų, Vokietijos kompanijos "Thyssen Krupp" atstovas, žydų verslininkas Miki Ganoras. Pastarąjį konsultavo Izraelio teisininkas Davidas Shimronas – B.Netanyahu pusbrolis ir asmeninis advokatas.

Pagrindinis klausimas, kurį kėlė istoriją paviešinę žurnalistai, – ar premjeras žinojo apie savo komandos ryšius su sandoriu, kurį, nepaisydamas Gynybos ministerijos kritikos, pats labai protegavo.

Gurmaniškas skandalas

Tarsi skandalų nebūtų gana, savąją istoriją turi ir premjero sutuoktinė. Apžvalgininkai Sarą Netanyahu vadina tautos numylėtine. Ne dėl asmeninio patrauklumo – veikiau atvirkščiai: dėl to, kad tautai parūpina šiurpių. Klyksmai į telefoną, darbuotojų pažeminimas, brangios dovanos ir gurmaniškos vakarienės už valstybės pinigus, – ilgus metus apie tai buvo rašoma, kol galiausiai byla pasiekė teismą.

Pagal įstatymus maitintis valstybės sąskaita galima tik tokiu atveju, kai politikui nėra skirtas asmeninis virėjas, o ir sąskaita neturi viršyti 50 eurų žmogui.

Teigiama, kad S.Netanyahu, ignoruodama premjerui skirtą asmeninį virėją, 2010–2013 m. užsisakydavo maisto iš prabangių restoranų ir taip iššvaistė 85 tūkst. eurų. Pagal įstatymus maitintis valstybės sąskaita galima tik tokiu atveju, kai politikui nėra skirtas asmeninis virėjas, o ir sąskaita neturi viršyti 50 eurų žmogui.

Siekiant išvengti proceso, S.Netanyahu siūlyta padengti dalį neteisėtai iššvaistytų valstybės pinigų, tačiau politiko žmona kategoriškai neigė kaltinimus ir nepriėmė tokio pasiūlymo.

2015 m. buvo pasirodę kaltinimų, kad premjero žmona vieną rezidencijos darbuotoją buvo įdarbinusi kaip dabar jau mirusio savo tėvo pagalbininką.

Tyrėjus ir žiniasklaidą pasiekė 2010 m. vykusio pokalbio tarp tuometinės premjero biuro teisininkės ir vieno B.Netanyahu patarėjo išklotinė. Iš jos aiškėja S.Netanyahu turėjus planų valstybės sąskaita susitvarkyti sodą savo privačioje rezidencijoje.

Žiniasklaidą pasiekė informacija ir apie lagaminus su nešvariais drabužiais, kuriuos Netanyahu pora esą gabenosi į užsienį – kad atiduotų į viešbučių skalbyklas, mat politiko sutuoktinei labai patikę viešbučių skalbyklų kvapai.

Taikos garantas

Dėl šių istorijų B.Netanyahu buvo apklaustas daugybę kartų, atmetė kaltinimus visais atvejais, tikino net ir stojęs prieš teismą neatsistatydinsiąs iš premjero pareigų. Laikas parodė: išskyrus tiesioginiam darbui trukdančias apklausas, nemalonumus su opozicija ir žiniasklaida B.Netanyahu liko nugalėtojas.

Nors kaskart pranašautas jo politinis saulėlydis, premjeras atsilaikydavo, sėkmingai tęsė karjerą, o jo populiarumas tarp rinkėjų nesumenko.

Manoma, kas galutinį sprendimą dėl "Bylos 4000" generalinis prokuroras priims dar iki vasario 22-osios – dienos, kai partijos turi pateikti savo kandidatų sąrašus.

Izraelio rinkėjams svarbiausias klausimas – ne korupcijos istorijos, socialinė politika ar ekonomika, bet saugumas.

Tiesa, jis gali nuspręsti kaltinimus pateikti tik apklausęs B.Netanyahu. Apklausos procedūra galinti užtrukti ne vieną mėnesį – vadinasi, galutinis sprendimas pateikti oficialius kaltinimus "Bylos 4000" dalyviams ar ne, prokuroras priimtų jau po rinkimų.

B.Netanyahu jau ne vieną dešimtmetį yra viena įtakingiausių Izraelio politikos figūrų. Vyriausybei jis yra vadovavęs 1996–1999 m. ir vadovauja nuo pat 2009-ųjų. Jei po rinkimų jam pavyktų išsaugoti portfelį, vasarą jis pagerintų rekordą, priklausiusį pirmajam Izraelio premjerui Davidui Ben Gurionui, iki šiol ilgiausiai – vyriausybei vadovavusiam politikui.

Kodėl nuo kairiosios politinės stovyklos taip nekenčiamo, nuolat naujų kaltinimų sulaukiančio dešiniųjų B.Netanyahu nemalonumai nubėga it nuo žąsies vanduo?

Kaip sako Bar Ilano universiteto politikos profesorius Jonathanas Rynholdas, Izraelio rinkėjams svarbiausias klausimas – ne korupcijos istorijos, socialinė politika ar ekonomika, bet saugumas.

Per B.Netanyahu valdymo dešimtmetį šalis gyvena santykinėje taikoje. Akivaizdūs skirtumai išryškėja lyginant jo ir pirmtako Ehudo Olmerto kadencijas. 2006-aisiais per antrąjį Libano karą Izraelis neteko apie 160 karių ir civilių, apie 5 000 buvo sužeisti.

Be to, anot J.Rynholdo, pastebimai pagerėję Izraelio ryšiai su užsienio valstybėmis, pradedant Čadu, Omanu, baigiant Saudo Arabija. Didžiausią pavojų profesorius prognozuoja ne iš teisėtvarkos, bet iš naujos buvusio Izraelio generalinio štabo viršininko Benny Ganzo įkurtos partijos.


Nuteisti realiomis bausmėmis

Realiomis bausmėmis nubaudžiami įstatymus pažeidę politikai Izraelyje nėra tik teorija.

15 mėnesių laisvės atėmimo bausme dėl sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu nuteistas 2009–2013 m. turizmo ministro pareigas ėjęs Stasas Misežnikovas. Jis nuteistas kalėti už beveik ketvirčio milijono eurų paramą vienam jaunimo festivaliui, kuris parūpino darbo intymiai ministro draugei.

Dėl šnipinėjimo Iranui 11 metų kalėti nuteistas buvęs energetikos ir infrastruktūros ministras Gonenas Segevas. Jo spalvingoje biografijoje būta ir kaltinimo pasinaudojus suklastotu diplomatiniu pasu bandžius nelegaliai įvežti iš Nyderlandų į Izraelį didelį kiekį ekstazio tablečių. Be to, jis buvo teistas už bandymą sukčiauti pasinaudojant kredito kortele.

Šešerius metus kalėti ir sumokėti 210 tūkst. eurų siekiančią baudą nuteistas buvęs premjeras Ehudas Olmertas, nes būdamas Jeruzalės meru susigundė kyšiais iš didelio nekilnojamojo turto vystymo projekto Jeruzalėje.

Buvęs Izraelio prezidentas Mosche Katsavas kalėti septynerius metus nuteistas dėl dviejų išprievartavimo atvejų. Jam taip pat skirta dvejų metų lygtinė bausmė. Nors savo kaltę ir neigė, dėl proceso politikas paliko prezidento postą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Žydai be aferų negali; - kad būtų ramiau,juos visus reikia į Izraelį siųst - TE geriau jie tarpusavy išsipjauna vietoj to kad mus kiršytų.

Sitiems yra iprasta

Kad nuo prokuraturos ir teismu saugo jei ne tautybe, tai bent garsi pavarde.

anas yra

zydas...ir tuo viskas paskyta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS