B. Obama ir B. Clintonas pagerbė Mandelą (papildyta) | KaunoDiena.lt

B. OBAMA IR B. CLINTONAS PAGERBĖ MANDELĄ (PAPILDYTA)

  • 0

Amerikos pirmasis juodaodis prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį atidavė pagarbą pirmajam Pietų Afrikos juodajam prezidentui Nelsonui Mandelai, pavadinęs jį "įtakingu, drąsiu ir nepaprastai geru."

"Savo uždegančiu kilnumu ir nepalenkiama valia aukoti savo laisvę už kitų laisvę, jis pakeitė Pietų Afriką ir išjudino visus mus", - Baltuosiuose rūmuose sakė B.Obama, kurio kreipimąsi transliavo televizija.

Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas), kuris šalies vadovo pareigas ėjo tuo metu, kai Nelsonas Mandela iškilo į valdžią Pietų Afrikoje, ketvirtadienį apraudojo šio "kovotojo už žmogaus orumą ir laisvę" mirtį.

"Šiandien pasaulis neteko vieno iš pačių svarbiausių savo lyderių ir vieno iš puikiausių žmonių", - sakė B.Clintonas savo pareiškime.

"Istorija prisimins Nelsoną Mandelą kaip kovotoją už žmogaus orumą ir laisvę, už taiką ir susitaikymą", -pridūrė jis.

Tuo metu B. Obama ketvirtadienį įsakė vėliavas ant Baltųjų rūmų ir valstybinių pastatų nuleisti iki pusės stiebo – Jungtinėms Valstijoms gedint dėl „artimo draugo“ ir kovos su apartheidu didvyrio Nelsono Mandelos mirties.

B.Obamos proklamacija, kuri taip pat galioja JAV užsienio misijoms, kariniams postams, karinio jūrų laivyno stotims ir kariniams laivams, galioja iki pirmadienio saulėlydžio.

„Šiandien Jungtinės Valstijos neteko artimo draugo, Pietų Afrikos (Respublika) neteko neprilygstamo išvaduotojo, o pasaulis neteko įkvėpėjo laisvei, teisingumui ir žmogiškajam orumui - Nelsono Mandelos su mumis nebėra, jis priklauso epochai“, - sakoma jo dokumente.

B.Obama nurodė, kad įsako vėliavas nuleisti iki pusės stiebo kaip „pagarbos Nelsono Mandelos atminimui ženklą“.

B.Obama Baltuosiuose rūmuose N.Mandelą nuoširdžiai ir su liūdesiu pagerbė 45 minutės po to, kai buvo paskelbta apie N.Mandelos mirtį.

Pirmasis juodaodis Amerikos prezidentas su N.Mandela buvo susitikęs tik kartą, trumpai, 2005 metais, bet jo pavyzdžio buvo įkvėptas įsitraukti į politiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS